Compania DRUMEX” S.R.L. Cluj-Napoca, a finalizat documentația pentru avizarea lucrărilor care ar trebui efectuate la drumul Poarta Transilvaniei. În județului nostru, drumul are o lungime de 85,5 km, iar pentru reabilitarea acestuia lucrările sunt estimate la 500.681.551 lei, adică peste 112 milioane de euro.
Consilierii județeni vor discuta în ședința de zilele viitoare pe tema documentației pentru avizarea lucrărilor de intervenție și indicatorii economici aferenți obiectivului modernizării DJ 172D: Mureșenii Bîrgăului (DN 17) - Lac Colibița - Colibița - Bistrița Bîrgăului (DN 17) - (DN 17) Josenii Bîrgăului - Strîmba - Ilva Mică (DN 17D) - Poiana Ilvei - Măgura Ilvei - Ilva Mare - Lunca Ilvei - limită judeţ Suceava, drumul Poarta Transilvaniei.
Compania care a făcut aceste studii apreciază că, valoarea totală a investiției în acest drum este de 506.181.551 lei și termenul de execuție al acestuia este de 30 de luni.
Lățimea carosabilului va fi cuprinsă între 4 și 6 m, vor fi construite 25 de poduri, 285 de podețe, ziduri de sprijin, gabioane și ziduri din beton armat pe o suprafață de 21.962 metri pătrați. De asemenea, este nevoie de consolidarea unor versanți pe o suprafață de 1.719 m.
Specialiștii de la compania care a realizat documentația, au structurat drumul în cinci sectoare, primul fiind Mureșenii Bârgăului - lac Colibița, al doilea Colibița - lac Colibița - Bistrița Bârgăului - Prundu Bârgăului până în intersecția cu D.N.17, acest tronson de drum fiind de altfel și cel mai lung și costisitor dintre toate.
Al treilea sector de drum pornește din intersecția cu Drumul Național 17 la Joseni Bârgăului - Strâmba - Ilva Mică. Sectorul cu numărul 4 este cuprins între Poiana Ilvei și Măgura Ilvei, iar cel de-al cincilea sector de drum, pleacă de la Măgura Ilvei - Ilva Mare - Lunca Ilvei, limită sit Natura 2000 până în zona cabanei Silhoasa.
Aprobarea studiilor și a indicatorilor este necesară pentru continuarea procedurilor de proiectare, în vederea construirii acestui drum, cuprins în planul de dezvoltare regională, ca un drum turistic de importanță strategică.