În urma apariţiei în Bistriteanul.ro a unui material de presa cu titlul „Pensia unei femei se duce pe… apa de ploaie” - material rezultat dintr-o postare pe Facebook a dlui Alin Ciprian Cindea din Beclean - SC Aquabis SA vă solicită respectuos să publicaţi poziţia oficială vizavi de cele afirmate în acel material:
În ce privește stabilirea cantității de apă pluvială ce se facturează abonaților noștri precizăm:
Conform Regulamentului Serviciului de Alimentare cu Apă și Canalizare în județul Bistrița-Năsăud aprobat prin Hotărârea Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Nr.18 din 30.09.2014
Art. 208. Stabilirea cantităţii de apă pluvială (Qm) preluată în reţeaua de canalizare se determină prin înmulţirea cantităţii specifice de apă pluvială comunicată de Autoritatea Naţională de Meteorologie pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite, declarate de fiecare utilizator, verificate cu datele din actul de proprietate şi cu coeficienţii de scurgere recomandaţi de SR 1846-2:2007 şi anume:
- 0,85 – pentru suprafeţele construite (SC);
- 0,05 – pentru suprafeţe neconstruite (SN), utilizând relaţia de calcul analitic:
Qm = (SC X 0,85 + SN X 0,05) X k unde K = cantitatea specifică de apă pluvială comunicată de Autoritatea Naţională de Meteorologie pentru luna anterioară emiterii facturii (exprimată în l/mp2).
Aşadar calculul se face în baza formulei prezentate mai sus, iar cantitatea specifică de apă pluvială este comunicată de Autoritatea Naţională de Meteorologie pentru luna anterioară emiterii facturii.
Pentru o eventuală reducere a facturii în ceea ce privește apa pluvială, consumatorul poate redacta o cerere prin care să solicite prezența unei echipe a S.C.Aquabis S.A. care să constate la fața locului dacă apa pluvială colectată pe suprafețele construite este sau nu direcționată în rețeaua publică de canalizare.
În urma constatărilor de la fața locului se poate lua o decizie de reducere sau nu a facturii în ce privește apa pluvială.
Facem precizarea că sistemul de canalizare este UNITAR aspect ce se concretizează în :
-
Colectarea, transportul şi evacuarea apelor uzate de la utilizatori la staţiile de epurare :
-
Epurarea apelor uzate şi evacuarea apei epurate în emisar
-
Colectarea, evacuarea şi tratarea adecvată a deşeurilor din gurile de scurgere şi asigurarea funcţionalităţii acestora;
-
Evacuarea, tratarea şi depozitarea nămolurilor
-
Colectarea, canalizarea şi epurarea apelor pluviale
În acest sens, epurarea apelor uzate şi a apelor pluviale colectate în sistemul de canalizare unitar se realizează prin intermediul staţiei de epurare necesitând COSTURI pentru a se încadra în parametri conform legislaţiei în vigoare.
Vă mulțumim pentru înțelegere și vă adresăm dumneavoastră, abonaților noștri, cuvinte de respect și prețuire.
SC Aquabis SA