Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  132 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Drept la replică: Dr. Annabella Muzsi, manager general al SAJ BN susţine că acuzaţiile aduse de medicul Ancuţa Vituşinschi nu sunt adevărate

02/05/2015 14:04:28  
Referitor la articolul care a redat scrisoarea deschisă adresată domnului prefect Ioan Țintean de către dr. Ancuţa Vituşinschi, medic la Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bistriţa-Năsăud, în baza dreptului la replică, doresc să îmi exprim punctul de vedere:

Nu neg lipsa de medici în unitatea pe care o conduc, lipsă care a fost semnalată de nenumărate ori tuturor structurilor cu responsabilităţi în domeniu.

Consider că s-a făcut tot ce omeneşte este posibil să se atragă medici în unitate (în aceste demersuri fiind sprijiniţi de toate autorităţile publice judeţene şi DSP-BN, care ne-au susţinut solicitările în faţa forurilor superioare):

am fundamentat necesarul structurilor specializate din Ministerul Sănătăţii de nenumărate ori;

am cerut ajutorul Ministrului Sănătăţii la vizita din data de 9 mai 2014 în unitatea noatră;

am cerut ajutorul şefei de catedră specialitatea Medicină de Familie din cadrul UMF Cluj Napoca şi am avut chiar şi interacţiuni cu rezidenţii din centrul universitar Cluj-Napoca.

Cu toate acestea medicii nici măcar nu s-au interesat de posturile în cauză.

Actualmente în Compartimentul de Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Transport Sanitar Asistat al SAJ-BN sunt angajaţi 3 medici specialisti Medicină de Familie. Toţi aceşti medici sunt încadraţi cu salariu similar, deşi au pregătire diferită (doi dintre ei sunt absolvenţi de atestat de medicină de urgenţă, al treilea, nu) iar în domeniul nostru de activitate pregătirea profesională influenţează foarte mult calitatea activităţii desfăşurate.

Conform Ordinului MSP/MIRA 2021/691 din 2008 – pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare ale titlului IV „Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat” din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, Anexa 4 art. 3 ”c) (…) toţi medicii care activează în acest compartiment (n.r. – Compartimentul de Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Transport Sanitar Asistat) trebuie să fie absolvenţi ai unui atestat în domeniul asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească cu durata minimă de 6 luni, cu excepţia medicilor specialişti de medicină de urgenţă şi a celor cu competenţă în asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească obţinută în condiţiile legii. Începând cu data specificată, toţi medicii care activează în cadrul compartimentului sunt absolvenţi ai cursului respectiv, nefiind posibilă angajarea unor medici care nu au absolvit cursul.”

De asemenea, conform prevederilor L53/2003 – Codul Muncii, Art. 194, ”(1) angajatorii au obligaţia de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toţi salariaţii, după cum urmează: a) cel puţin o dată la 2 ani, dacă au cel puţin 21 de salariaţi; b) cel puţin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariaţi. (2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională, asigurată în condiţiile alin. (1) , se suportă de către angajatori.”

D-şoara Dr. Vituşinschi ştie de obligaţiile ce îi revin conform prevederilor legale de mai bine de un an: după obţinerea specialităţii în specialitatea Medicină de Familie i-a fost comunicată obligaţia de a participa la acest atestat. Deşi era în cunoştinţă de cauză privind consecinţele legale, ea a refuzat în scris participarea la programul de atestat demarat în august 2014, fără să îşi motiveze decizia, comunicând verbal unităţii că se va prezenta la următoarea serie.

Unitatea a luat comunicarea ei de bună credinţă, mai ales că în ianuarie 2015 şi-a exprimat în scris acceptul de participare la curs, drept pentru care unitatea a derulat demersurile ce se impun. Conform prevederilor legale în vigoare, unitatea urma să îi asigure plata cursului, plata cazării pe 6 luni în localitatea centrului de formare şi cheltuieli de transport. Pe lângă toate acestea, pe perioada cursului ea ” (…) beneficia, pe toată durata formării profesionale, de toate drepturile salariale deţinute”, conform art. 197 din L 53/ 2003 – Codul Muncii.

Pentru că formarea urma să aibă loc din iniţiativa angajatorului, unitatea suportând contravaloarea cheltuielilor mai sus menţionate, ea urma să încheie cu unitatea un act adiţional la Contractul Individual de Muncă, în baza prevederilor L53/2003 – Codul Muncii, art. 198 şi OG 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, art. 51: ”Salariatii care, la cererea angajatorului, participa la programe de formare profesionala pe o perioadă de cel puţin 3 luni, încheie cu acesta acte adiţionale la contractele individuale de muncă, prin care sunt stabilite drepturile şi obligaţiile după absolvire”.

În ceea ce priveşte acuzaţia legată de funcţia de manager, prevederile Legii 95/2006 – privind reforma în domeniul sănătăţii, art. 111 precizează: ”conducerea serviciilor de ambulanţă judeţene şi al municipiului Bucureşti este formată din: a) manager general, care poate fi medic, economist sau jurist (…)” astfel că ideea că mă tem de concurenţă este total nefondată şi manipulativă, oricine putând candida pentru acest post, chiar şi din afara unităţii, dacă îndeplineşte condiţiile specifice prevăzute de legislaţia în vigoare.

În concluzie, consider că atitudine mea ca manager a fost perfect legală, am dat dovadă şi de înţelegere, dar am urmărit primordial respectarea prevederilor legii şi asigurarea pentru populaţie de personal medical superior, corespunzător pregătit profesional. Fiind atâţia ani medic în sistemul de urgenţă judeţean ştiu şi cred cu fermitate că pacienţii sunt mai mult expuşi la riscuri şi complicaţii dacă sunt asistaţi de un medic insuficient pregătit profesional pentru activitatea pe care o desfăşoară, decât dacă timp de 6 luni în loc de două echipaje cu medic în judeţ noaptea pacienţii vor fi deserviţi de echipajul de terapie intensivă SMURD (cu medic specialist medicină de urgenţă).

Un medic specialist de familie este pregătit în medicină de familie, iar experienţa acumulată în anii de activitate nu se poate substitui unei specializări într-un centru de excelenţă în medicina de urgenţă cum este Centrul de Formare de la Târgu Mureş.

Din punctul meu de vedere, prevederile legale sunt obligatorii pentru toţi salariaţii din instituţie şi angajaţii trebuie să fie egali nu numai în drepturi, ci şi în obligaţii.

Cu deosebit respect pentru toţi cetăţenii acestui judeţ,

dr. Annabella Muzsi – manager general SAJ BN

13404 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro