Ca să poată circula pe zăpadă şi polei fără probleme, şoferii trebuie să scoată din buzunare o grămadă de bani pentru maşină. Echiparea de iarnă a autoturismului poate ajunge chiar şi la 2.000 de lei, asta în funcţie de dotările pe care le cumpără şoferii pentru maşini.
Legea spune clar că din 1 noiembrie şoferii sunt obligaţi să aibă cauciucuri de iarnă. Totuşi, dacă iarna vine mai repede şi pe carosabil este zăpadă sau se formează polei, şoferii sunt obligaţi să aibă maşinile dotate corespunzător, altfel riscă amenzi usturătoare.
„Încălţarea” pentru iarnă a maşinii arde însă la buzunare. În funcţie de calitate, cauciucurile pot ajunge să coste chiar şi 500 de lei bucata. Cele second-hand sunt mai ieftine, dar nu la fel de rezistente precum cele noi. Acestea pot costa chiar şi 250 de lei setul de patru.
La fel de importante sunt şi lanţurile antiderapante, pe care ar trebui să le aibă neapărat şoferii care pornesc la drum lung. Preţul acestora porneşte de la 40 de lei şi poate ajunge până la 1.000 de lei.
Antigelul, în funcţie de calitate, dar şi de cantitate poate costa de la 15 lei la 150 de lei. În ultima perioadă, şoferii folosesc şi spray antiîngheţ pentru yale şi încuietori. Acesta costă între 10 şi 30 de lei flaconul. Cine vrea să scape de problemele cu parbrizul aburit poate folosi un spray special pentru asta, iar preţul porneşte de la 10 la 30 de lei. Racleta pentru parbriz costă între 2 şi 50 de lei, iar lopăţica între 10 şi 20 de lei.
Şoferii trebuie să îşi cumpere şi un săculeţ cu nisip (15 lei), iar dacă au de mers la drum lung, ar trebui să aibă o pătură şi apă.
La final, dacă facem un calcul simplu, în funcţie de cât îl ţine buzunarul, un şofer poate cheltui chiar şi 2.000 de lei pentru dotarea maşinii cu tot ce trebuie pentru iarnă.
Cei care încearcă să fenteze şi nu îşi echipează maşinile pentru iarnă, riscă să rămână fără certificatul de înmatriculare şi să primească şi amenzi între 945 şi 2.100 de lei.