Este vorba de reabilitarea Casei Argintarului dar si de centrul de recuperare a persoanelor varstnice din comuna Nuseni. Proiectele au primit aviz favorabil din partea Agentiei de Dezvoltare Nord-Vest, dar banii pentru materializarea acestora nu exista.
Povestea incepe in luna ianuarie a anului 2009. Cel putin in ceea ce priveste Casa Argintarului. Atunci, Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest a aprobat proiectul care isi propunea crearea Centrului German din Bistrita prin reabilitarea cladirii istorice Casa Argintarului.
"Referitor la cererea de finantare trimisa de dumneavoastra, suntem incantati sa va informam ca in urma procesului de verificare a conformitatii administrative si eligibilitatii, proiectul propus a fost declarat conform administrativ si eligibil si poate trece in etapa de evaluare tehnica si financiara", se arata in scrisoarea de acceptare a cererii de finantare sosita pe adresa Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud din partea ADR Nord-Vest.
Proiect important
Elaborarea documentatiei a fost asigurata prin HG 1424/2007 in cadrul Programului multianual "Asistenta tehnica pentru sprijinirea autoritatilor administratiei publice locale in pregatirea tehnica a proiectelor de investitii publice finantate prin Programul Operational Regional".
Potrivit vicepresedintelui CJ Iancu Luca Mihai si avand in vedere finantarea acestui important proiect in cadrul Directiei Programe, Integrare Europeana, Lucrari Publice - Comp. Fonduri Structurale, a fost elaborat restul documentatiei necesare solicitarii finantarii acestui proiect prin Programul Operational Regional 2007-2013 - Axa prioritara 5 "Dezvoltarea durabila si promovarea turismului", Domeniul major de interventie 5.1 - "Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, crearea si modernizarea infrastructurilor conexe".
"Pentru asigurarea eligibilitatii proiectului, in conformitate cu Ghidul Solicitantului, este necesara emiterea unei Hotarari a Consiliului Judetean prin care sa fie aprobati indicatorii tehnico-economici ai investitiei, sustinerea proiectului, bugetul acestuia (1.756.121,9 lei), asigurarea contributiei proprii de minim 2 la suta (37.000, reprezentand 2,1 la suta) din cheltuielile eligibile si acoperirea cheltuielilor neeligibile ale proiectului", a explicat vicepresedintele CJ, Luca Iancu Mihai.
Lucrarile de reabilitare
Scopul acestora vizeaza intretinerea si prelungirea duratei de existenta a cladirii care face parte din patrimoniul national. Conform spuselor arhitectilor, interventiile de reabilitare vor pastra integral caracterul actual al fatadei si al interiorului, indiferent de functiile propuse.
Din punctul de vedere al compartimentarii interioare nu vor aparea schimbari. Cu toate acestea, reabilitarea urmareste urmatoarele modificari: invelitoarea din tigla va fi inlocuita in totalitate cu tigla ceramica, sarpanta va fi suspusa unor lucrari de reparatii capitale; tavanele din lemn vor fi reconditionate, baituite si lacuite.
De asemenea, tamplaria interioara degradata va fi reconditionata, iar tamplaria exterioara, care este mult mai distrusa, va fi inlocuita cu ferestre care reproduc in mod identic desenul tamplariei existente; toate tencuielile si ornamentele arhitecturale deteriorate, fisurate sau desprinse vor fi indepartate si refacute cu tencuieli pe baza de var. Mai mult, va fi amenajata curtea interioara a imobilului.
Luca Iancu spune ca banii vor veni
Cele doua proiecte au primit avizul Agentiei de Dezvoltare Nord-Vest la inceputul anului 2009. De atunci, autoritatile judetene cauta solutii pentru a rezolva problema finantarii, la nivelul ADR neexistand deocamdata bani pentru materializarea acestora. „ Banii vor veni, iar aceste doua proiecte se vor materializa, pentru ca judetul are nevoie de ele. Continuam discutiile cu cei de la ADR pentru a gasi solutii viabile. Este o situatie rezolvabila”, spune vicepresedintele CJ BN.
Casa Argintarului
Casa Argintarului este un monument de arhitectura, din Bistrita, de la inceputul Renasterii. Este vorba de inceputul secolului al XVI-lea, fosta locuinta a unui mare mester bijutier care i-a infrumusetat fatada (intre 1560 si 1563) cu admirabile ancadramente de piatra in stilul Renasterii, executate de arhitectul elvetian Petrus Italus.
Lucrarile de reabilitare se ridica la suma de 1,7 milioane de lei, din care doar 37 de mii de lei reprezinta contributia Consiliului Judetean.