Soferii bistriteni au inceput inca de acum o luna sa ia cu asalt magazinele care se ocupa cu vanzarea cauciucurilor de iarna, chiar daca acestea s-au scumpit. De astazi a intrat in vigoare si legea care ii obliga pe soferi sa aiba masinile dotate corespunzator.
De astazi a intrat in vigoare legea care prevede ca soferii trebuie sa aiba cauciucuri de iarna atunci cand circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei. Soferii bistriteniau inceput de aproape o luna sa-si echipeze masinile cu anvelope de iarna. Ei nu au uitat nici de lanturile antiderapante si de lopata. Anvelopele de iarna s-au mai scumpit comparativ cu anii trecuti. Cumparatorii spun ca preturile la cauciucurile de iarna au crescut semnificativ.
“Soferii bistriteni s-au mobilizat si deja, de trei saptamani, au inceput sa-si cumpere cauciucuri de iarna dar si materiale antiderapante in cazul in care raman blocati pe drumuri inzapezite. Am inceput sa marim preturile la cauciuri chiar si cu 50 lei bucata fata de saptamanile trecute dar tot nu ne putem plange de comenzi si vanzari. Cei care au bani, cumpara calitate, indiferent de pret...”, spune reprezentantul unei firme care se ocupa cu vanzarea de anvelope.
Daca e sa facem un calcul simplu, echiparea autoturismului pentru iarna il “arde” tare la buzunare pe un sofer care castiga putin peste salariul mediu pe economie. De exemplu, un set de anvelope pe care acesta si le poata permite se ridica la 1500 de lei. Un set de lanturi antiderapante costa cel putin 100 de lei iar pentru trusa cu lopata si celelalte ustensile necesare, conducatorul auto mai scoate din buzunar inca 100 de lei. Pentru pregatirea sezonului rece autoturismele trebuie sa treaca si printr-un service auto. Astfel ca, inlocuirea bateriei, cu tot cu manopera pleaca de la mimim 200 de lei. Introducerea antigelului necesar in zilele geroase costa 100 de lei iar verificarea parametrilor privind starea directiei, a lichidelor, a bateriei poate ajunge pana la 100 de lei. Astfel un sofer trebuie sa scoata din buzunare pentru pregatirea autoturismului de iarna cel putin 2000 lei.
“Multi dintre soferi aleg sa-si cumpere anvelopele cele mai ieftine pentru ca, spun ei, n-au bani. Chiar si asa, unii dintre ei nu-si cumpara un set intreg de cauciucuri ci aleg sa cumpere de exemplu, azi doua bucati de anvelope, iar saptamana viitoare, celelalte doua”, explica un alt reprezentant al unei firme ce comercializeaza anvelope.
Soferii bistriteni care nu isi permit sa scoata bani din buzunar pentru cumpararea unui set de cauciucuri de iarna noi aleg magazinele second-hand. Fiindca bistritenii trec printr-o perioada de criza financiara administratorii firmelor care comercializeaza astfel de cauciuri de iarna sunt cei mai castigati.
Majoritatea soferilor aleg sa-si cumpere un cauciuc la mana a doua la jumatate pretul fata de unul nou.
Soferii care vor fi depistati ca vor circula pe un drum acoperit cu zapada, gheata sau polei cu masina dotata cu cauciuri de vara vor primi amenzi usturatoare de la politistii de la rutiera. Acestia vor fi sanctionati cu puncte cuprinse intre 9 si 20, respectiv amenda intre 603 si 1340 lei si cu retinerea certificatului de inmatriculare.
La fel si soferii care vor produce accidente rutiere, din cauza ca nu au avut autoturismele echipate corespunzator, vor fi trasi la raspundere si vor fi nevoiti sa plateasca toate pagubele materiale.