Potrivit procurorilor din cadrul DNA pe numele lui Ioan Oltean a început urmărirea penală într-un dosar în care acesta este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de favorizare a infractorului şi folosirea influenţei pentru obţinerea pentru sine sau altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
"Din rezoluţia de începere a urmăririi penale a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2010 - 2011, în caltiate de preşedinte al organizaţiei judeţene Bistriţa-Năsăud a unui partid, de vicepreşedinte (2001 - 2011), respectiv secretar general al aceluiaşi partid (mai 2011- iunie 2012), învinuitul Ioan Oltean şi-a exercitat influenţa asupra preşedintelui, respectiv asupra vicepreşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud, precum şi asupra unor înalţi demnitari din Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Ministerul Economiei, în vederea adjudecării licitaţiilor către anumite firme sau pentru alocarea de fonduri publice pe anumite proiecte derulate de primăriile conduse de primari din cadrul partidului din care învinuitul face parte.
De asemenea, există indicii temeinice cu privire la săvârşirea, de către învinuitul Ioan oltean, a infracţiunii de favorizare a infractorului în legătură cu fapte de corupţie, în sensul că, în seara zilei de 22 martie2012, a încunoştinţat două persoane cu privire la faptul că a doua zi urmau a fi efectuate, de către direcţia Naţională Anticorupţie, percheziţii la domiciile acestora, într-un dosar în care erau cercetate pentru fapte de corupţie în legătură cu procedurile de achiziţie şi contractele derulate de Consiliul judeţean Bistriţa-Năsăud. Învinuitului Oltean Ioan i s-au adus la cunoștință acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.", se arată într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Ioan Oltean a fost chemat astăzi la sediul DNA pentru a da o serie de declaraţii în acest dosar. La ieşirea din sediul DNA liderul politic nu a vrut să facă foarte multe declaraţii. Acesta le-a explicat jurnaliştilor prezenţi că a fost chemat pentru a-i fi aduse la cunoştinţă faptele pentru care este cercetat.
Anul trecut în luna martie Liviu Rusu, la acea vreme preşedinte al Consiliului Judeţean, Luca Iancu, vicepreşedinte al instituţiei, Ioan Andreica, fost secretar de stat alături de alte persoane au fost cercetaţi într-un dosar în care erau acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de corupţie şi deturnare de fonduri. Cei trei au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar procurorii care au instrumentat dosarul au cerut arestarea pentru 29 de zile, lucru care nu s-a întâmplat însă, invinuiţii fiind cercetaţi în stare de libertate.
La vremea respectivă gurile rele spuneau că şi Ioan Oltean ar fi învinuit în acest dosar, lucru infirmat de către Direcţia Naţională Anticorupţie.
Ba mai mult, Liviu Rusu susţinea că şeful său de partid nu este vinovat cu absolut nimic şi că toate vorbele rele care sunt spuse despre el în legătură cu acest dosar sunt o "mizerie electorală şi politică".
Ioan Oltean, Liviu Rusu şi Luca Iancu nu au putut fi contactaţi până la această oră pentru a oferi detalii despre acuzaţiile care îi sunt aduse vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor.