Avocaţii bărbatului acuzat că şi-ar fi ucis nepotul din Perişor au început demersurile pentru a contesta la Curtea Europeană de Drepturilor Omului sentinţa dată de magistraţii români prin care Ioan Maxian a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Ei susţin că nu există probe, motiv pentru care a şi fost pus în libertate.
La finele lunii ianuarie 2011 un tânăr de 22 de ani din comuna Zagra a fost găsit în satul Perişor fără viaţă, într-o baltă de sânge.
Acuzat de această crimă a fost Ioan Maxian, un unchi de-al tânărului cu care acesta băuse până târziu în noapte, alături de alţi câţiva prieteni.
Cei doi s-au şi jucat în seara în care s-a petrecut crima, luându-se la trântă ciobănească.
Spre dimineaţă tânărul a plecat spre casă dar nu a mai ajuns.
Anchetorii au găsit sub o unghie a tânărului ucis probe din ADN-ul lui Ioan Maxian şi fără să stea pe gânduri l-au arestat pentru crimă, după cinci luni de cercetări.
Avocaţii bărbatului au considerat nelegală arestarea şi au susţinut că nu există proble din care să rezulte că el este criminalul iar Curtea de Apel Cluj, după ce a analizat teminic probele depuse la dosar a decis că într-adevăr nu există probe care să dovedească că acesta ar fi criminalul şi l-au pus libertate, în luna mai 2011, fără nici o restricţie.
Mai multe detalii despre această decizie puteţi citi AICI:
Chiar dacă avocaţii au dovedit în faţa instanţei faptul că anchetatorii nu au suficiente probe care să dovedească că acesta ar fi criminalul şi, în plus, magistraţii de la Curtea de Apel Cluj l-au pus în liberate pentru că nu existau probe care să îi dovedească vinovaţia şi gradul de pericol public, bărbatul a fost trimis o lună mai târziu în judecată. Procurorii nu au adus alte probe decât cele prezentate şi atunci când Ioan Maxian a fost arestat.
Mai bine de trei ani s-a judecat procesul în care Ioan Maxian a fost acuzat de omor şi, în cele din urmă luna trecută judecătorii au decis că acesta este vinovat şi va petrece următorii 15 ani după gratii.
Bărbatul a fost judecat în stare de libertate şi, pe 10 octombrie, a ajuns în arest.
Aris Cupşa, avocatul lui Ioan Maxian, pregăteşte la această oră actele pentru a ataca la Curtea Europeană de Drepturilor Omului sentinţa dată de instanţele din România, care l-ar fi condamnat pe bărbat chiar dacă nu există probe la dosar.
Acesta nu este primul caz în care anchetatorii şi judecătorii bistriţeni trimit după gratii pe cineva care nu este adevăratul criminal.
Un caz similar a fost cel a lui Francisc Trombiţaş, un bărbat din Sălcuţa care a fost acuzat că ar fi comis 5 crime şi arestat. După 5 ani de procese Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că bărbatul nu este vinovat.