Analizele medicale sunt realizate la copii în special când situaţia le impune, fiind fie vorba de recomandarea medicului, fie de o boală asociată al cărei tratament este indicat în functie de rezultatul lor.
Majoritatea părinţilor preferă să efectueze analize medicale copiilor doar în caz de urgenţă sau când este o boală asociată.
Medicii specialişti recomandă să se efectueze periodic copiilor analize medicale, cel puţin o dată pe an în mod voluntar în scop profilactic deoarece există o multitudine de probleme pe care cei mici le pot prezenta fiind asimptomatici.
În plus, intrarea în colectivitate îi expune pe cei mici la o serie de microbi, în special la paraziţi care nu pot fi detectaţi cu ochiul liber.
Pentru copiii care prezintă semne generale de boală (inapetenţă, tulburări de creştere în înălţime sau greutate, infecţii respiratorii frecvente, somnolenţă excesivă sau iritabilitate, diaree, cearcăne, apatie etc.), medicul de familie sau pediatrul poate recomanda Hemograma cu formulă leucocitară, care pot semnala o anemie sau infecţii, precum şi Sumar de urină şi Urocultură în infecţii urinare.
Exudatul nazo-faringian constă în recoltarea de secreţii de la nivelul cavităţii nazale şi al faringelui. Cele mai periculoase bacterii care pot fi identificate la nivelul căilor respiratorii superioare sunt: streptococul de grup A şi stafilococul auriu care cauzează infecţii la nivelul căilor respiratorii, dar şi la nivelul pielii şi ţesuturilor moi, meningococul - responsabil de apariţia meningitei, Haemophilus influenzae, care determină apariţia amigdalitei, a otitei, pneumoniilor.
Coprocultura constă în recoltarea de materii fecale în scopul identificării infecţiilor digestive. De multe ori, copilul nu prezintă simptome îngrijorătoare, însă prezenţa microbilor în scaun poate semnala existenţa unor infecţii bacteriene intestinale Shigella, Salmonella, Escherichia, reprezentând şi o sursă de infecţie pentru cei din jur.
Alte analize suplimentare recomandate ar fi: sideremie, probe inflamatorii (VSH, Proteina C reactivă, Fibrinogen), glicemie, profil lipidic (lipide totale, colesterol, trigliceride), proteinemie, transaminaze, uree, creatinină, acid uric, ASLO, fosfataza alcalină şi teste alergologice, care au ca scop identificarea substanţelor sau alergenii care stau la baza diverselor tipuri de alergie.