Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, a declarat astăzi că angajaţii Romsilva ezită să pună în aplicare programul SUMAL, de monitorizare a traseului lemnului din pădure la beneficiar.
Bistriţeanca din fruntea Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, a declarat că a început de curând pilotarea sistemului SUMAL, dar acesta a fost primit cu reticienţă de angajaţii Romsilva.
„Pilotez hotărârea de Guvern legată de traseul lemnului cu smartphone-uri. Am încheiat de o lună pilotarea pentru Alba, Argeş şi Sibiu, din 23 iulie a intrat în Caraş-Severin, Vâlcea şi Bihor. Există persoane care refuză să facă pilotarea, deşi sunt obligaţi prin ordin de ministru.
În prima lună am avut reticienţe de la Romsilva, la toate cele trei judeţe, au motivat că la ei achiziţia de smartphone-uri e anevoioasă şi am înţeles, dar la ora actuală trebuie să fie achiziţionate toate telefoanele la nivel naţional.
Cu toate astea, mai ales angajaţii Romsilva au ezitări în a face pilotarea. Pentru mine e un motiv în plus să-mi dau seama că într-adevăr o să-i încurc foarte tare şi că tăierile ilegale se vor diminua masiv”, a spus Doina Pană.
Aceasta a mai declarat că a hotărât ca pilotarea să fie făcută la nivel naţional. „Am ajuns la concluzia că ar fi bine să modific ordinul, iar din 20 septembrie să introduc pilotarea la nivel naţional, astfel ca în data de 8 octombrie, ziua când va intra în vigoare, să nu fie nici un judeţ în care nu a fost probat. Lumea nu se prea înghesuie, sunt vizibile anumite tălpi, se vede foarte clar că a deranjat pe multă lume”, a mai spus Pană.
SUMAL este un program informatic care urmăreşte trasabilitatea lemnului din pădure şi până la beneficiarul final. Folosirea acestui sistem va deveni obligatorie din data 8 octombrie.
Pentru ca programul să fie funcţional, va trebui ca toţi agenţii economici să-şi echipeze mijloacele de transport cu smartphone-uri, pe care va fi instalat gratuit sistemul informatic. În momentul în care transportul pleacă din pădure, şoferul trebuie să acceseze SUMAL prin smartphone şi să introducă nişte date.
Se generează un cod unic, care trebuie înscris în avizul de însoţire. Dacă nu există semnal în momentul accesării SUMAL-ului, atunci este generat un cod offline care trebuie trecut în aviz, iar când transportul intră din pădure într-o zonă cu semnal va fi primit codul unic, care trebuie de asemenea scris în aviz.
Dacă pe traseu o maşină cu lemne este oprită şi nu are trecut codul unic sau codul offline, marfa respectivă se confiscă.