Un cititor Bistriteanul.ro ne-a trimis ieri un material prin care sesiza o situaţie ciudată privind depozitarea unei mase lemnoase în localitatea Luşca. Ministrul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană nu a neglijat sesizarea acestuia şi a făcut verificări. Vezi ce măsuri au fost luate şi ce spune ministrul despre întreaga situaţie:
Ca urmare a materialului publicat de către ziarul dvs., în data de 10.11.2014, la rubrica FII REPORTER, semnat D.G., care sesizează ”o problemă legată de Radarul Pădurilor”, doamna Doina Pană, ministrul Apelor, Pădurilor și Piscicultură, vă transmite următorul răspuns:
”Dat fiind interesul arătat de locuitorii județului Bistrița-Năsăud față de proiectul pe care mi l-am asumat, supranumit Radarul pădurii, prin care ne-am propus, împreună cu premierul Victor Ponta, să eliminăm hoția din pădurile României și de efectele vizibile ale implementării acestuia, am luat la cunoștință sesizarea făcută de cetățeanul D.G. prin intermediul ziarului dvs. și am acționat în consecință.
Astfel, imediat ce am citit materialul publicat de către dvs. am solicitat Poliției și ITRSV să verifice aspectele sesizate în cartierul Lușca, oraș Năsăud. În urma controlului efectuat, s-a constatat că masa lemnoasă depozitată lângă puntea de peste râul Someș aparținea unei persoane din Năsăud, Sandu Nicolae, care nu a putut face dovada provenienței lemnului.
În consecință, întreaga cantitate de lemn găsită de către echipele de control, cca. 9.6 mc, a fost confiscată, iar Sandu Nicolae a primit o amendă în valoare de 2000 lei.
Mulțumesc locuitorilor din județul Bistrița-Năsăud că, prin sesizările pe care le fac, ne ajută să eliminăm furtul deșănțat de lemn din pădurile României. Proiectele asumate de Guvernul Ponta în ultima perioadă, inițiate de către Departamentul pe care îl conduc, ne permit să acționăm în acest sens pe două căi: prin implementarea unui program de monitorizare a lemnului exploatat pe tot traseul său, din pădure, până la depozit, dar și prin instituirea unui sistem performant de supraveghere a fondului forestier și de intervenție rapidă, în timp real, acolo unde se constată tăieri ilegale.
Îi rog pe toți cetățenii responsabili din județul Bistrița-Năsăud să reacționeze în fața ilegalităților și furtului, cu atât mai mult cu cât acum au la îndemână sistemul 112 prin care pot transmite în regim de urgență autorităților sesizări privind activități suspecte de transport de masa lemnoasă, ceea ce permite intervenția rapidă pentru depistarea celor ce consideră că pot face ce vor cu pădurile copiilor noștri!
Doina Pană,
Ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură