Doina Pană spune că ”radarul” pădurii va elimina posibilitatea ca agenții economici să vândă o bucată de lemn de două ori și să folosească un aviz de însoțire a mărfii de câte ori vor ei.
Sistemul informatic de urmărire a traseului lemnului din pădure până la beneficiarul final, care va devine obligatoriu la nivel national din data de 8 octombrie, are menirea de a stopa tăierile ilegale de arbori. Inițiatorul aplicației, ministrul Apelor, Pădurilor și Pisciculturii, Doina Pană, spune că acesta a venit ca o necessitate pentru că ”nimeni nu a avut un control real asupra ceea ce se întâmplă cu masa lemnoasă din pădurile României și a permis furtul acestuia cu acte. Am constatat că doar. Adică, până acum era posibil, de exemplu, ca un singur aviz pentru un transport de masa lemnoasă să fie folosit de câteva ori. Implementarea SUMAL la nivel național va elimina clar astfel de posibilități. Fiecare bucată de lemn va fi înregistrată o singură data și vândută o singură data, cu acte”.
Conform ministrului bistrițean, implementarea sistemului supranumit ”radarul” pădurilor are o serie de consecințe directe, după cum urmează: nu se vor mai putea încărca materiale lemnoase și implicit transporta cu același aviz de însoțire de mai multe ori, nu se vor mai putea legaliza materiale lemnoase tăiate ilegal întrucât se va memora locul de unde s-a încărcat materialul lemnos și nici nu va mai fi posibilă modificarea cantitaților înscrise pe avizele de însoțire, după valorificarea acestora pe piața neagră, adică de ex: cantitatea de 30 mc să fie modificată in 3 mc sau 0,3 mc.
Doina Pană spune că, de asemenea, nu se vor mai putea transporta materiale lemnoase fără proveniența legală fără ca organele de control să nu știe, nu se vor putea transporta cantități mai mari decât cele care au fost procurate în condiții legale.
Cine va încerca să fenteze sistemul nu va face altceva decât să se autoservească pe tavă organelor de control, pentru că dacă un utilizator vrea să vândă sau să transmită avize către un alt utilizator, aplicația va genera alertă care va fi comunicată organelor de control, iar acestea sunt obligate să dispună măsurile legale. În plus, alertele sunt memorate și pot fi verificate oricând.
Ministrul Apelor, Pădurilor și Pisciculturii menționează că cetățenii care observă activități ce țin de sfera ilegalului în pădurilor sau transporturi dubioase de masă lemnoasă pot sesiza organele de control pe numărul scurt 112, activ tot din data de 8 octombrie.