Doina Pană a implementat în anul 2014, când era ministru, un sistem unic în România: Radarul Pădurilor, un sistem prin care cetățenii pot să denunțe orice transport ilegal printr-o metodă simplă. Ieri, Doina Pană a comentat pe Facebook o „nouă” inițiativă de acest gen, Inspectorul pădurilor, care aparține actualului ministru al Mediului:
Acum câteva săptămâni, Doina Pană comenta pe pagina sa de Facebook faptul că Radarul pădurilor, deși este o investiție minimă cu un profit maxim, nu a mai fost dezvoltat din 2014. Cu toate că a fost nevoie de doar 15.000 de euro pentru a implementa acest sistem, se pare că nimeni nu a dorit să îl dezvolte chiar dacă din 2014 s-au făcut nu mai puțin de 30.000 de apeluri la 112 și s-a constatat că 25% dintre transporturile vizate erau ilegale.
„Pseudo- realizari in mandatul d-nei Ministru Pasca Palmer fac obiectul unei Conferinte de presa!... "Inspectorul Padurilor", este asemenea gainii babei care, dupa mult cotcodacit, a ouat o margica!"- C Tobescu, vicepresedintele As Nostra Silva, in revista de specialitate Fordaq Eu as spune:"Tara arde si baba se piaptana" sau CUM SA ARUNCI PRAF IN OCHI sa nu se vada ca nu ai facut NIMIC din ce TREBUIA, din ce CERE o Hotarare a CSAT!!! Ce daca TREBUIA sa dezvolti Radarul Padurilor(de ex sa produca alerte in sistem), ce daca Codul Silvic e inca in aer in ce priveste actele normative subsecvente, ce daca, pe langa CSAT, o tara intreaga iti cere sa te OCUPI de paduri? Ce face d-na ministru Pasca Palmer? Nimic din toate astea! Constienta sau nu, doar se joaca de-a voluntariatul, la limita legii, cu riscul de-a pune in pericol un sistem critic!!! Rezultatul noii aplicatii pentru paduri? Zero barat”, scrie Doina Pană pe pagina sa de Facebook.
Cu ajutorul sistemului numit Radarul pădurilor, orice cetățean poate să ia măsuri în momentul în care observă nereguli cu privire la transporturile de lemne printr-un simplu apel la 112. Transportul de lemne este urmărit printr-o aplicație instalată pe smartphone de la plecare și până când ajunge la destinație și dacă se constată că este vorba despre ilegalități lemnul este confiscat.
Inspectorul Pădurilor nu aduce foarte multe noutăți, iar implementarea acestuia este de neînțeles având în vedere că în loc să fie reluat procesul și făcut un sistem nou, se putea dezvolta cel deja existent care s-a și dovedit foarte eficient.
„Este o infima dezvoltare a Wood Tracking- Radarul Padurilor, cu o denumire noua, pompoasa, in conditiile in care aceasta aplicatie poate si AR TREBUI cu adevarat dezvoltata. E o joaca cu 112, cand 112 exista pt transportul de lemn din 2014!!!”, comentează Doina Pană.