Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean şi juristul Gheorghe Buta sunt bistriţenii care vor să ajungă judecători la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. În total pentru această funcţie sunt 11 candidaţi, care astăzi au de susţinut un interviu la sediul Ministerului Justiţiei.
Cei doi bistriţeni au fost declaraţi admişi alături de alte nouă persoane care vor concura pentru desemnarea candidatului României la funcţia de judecător al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
Augustin Zegrean a fost numit în anul 2007 judecător al Curţii Constituţionale, iar începând cu 2010 a ocupat funcţia de preşedinte al acestei instituţii.
Despre Gheorghe Buta se ştie că şi-a început activitatea profesională la Procuratura locală unde a lucrat în perioada 1979-1983, iar mai apoi la Procuratura judeţeană din 1983 până în1987 şi a ocupat funcţia de judecător la Judecătoria Bistriţa, 1987-1990, şi respectiv la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, 1990-1998. În anul 2004 a fost numit judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Alături de Zegrean şi Buta, pentru funcţia de judecător al Curţii de Justiţie a UE mai candidează Valeriu Ciucă, Ruxandra Costache, Ana-Claudia Costea (Moarcăş), Mircea Criste, Constantin-Virgil Ivan-Cucu, Laura Mihaela Ivanovici, Octavia Spineanu-Matei, Camelia Toader şi Dragoş Constantin Târşia.
Cei 11 candidaţii care şi-au depus dosarele vor susţine interviul în faţa Comisiei de selecţie, comisie care este condusă de ministrul Justiţiei. Interviul are loc astăzi, între orele 9.00-14.00 şi 17.00-20.00, la sediul Ministerului Justiţiei.
Potrivit regulamentului, interviul va fi în limba română, însă vor fi adresate şi întrebări în limba franceză. Cunoaşterea oricăror alte limbi oficiale ale Uniunii Europene poate constitui un avantaj pentru candidaţi.
Pentru desemnarea unui candidat din partea României pentru funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene trebuie asigurate toate garanţiile de independenţă. De asemenea, trebuie întrunite condiţiile cerute pentru exercitarea în România a celor mai înalte funcţii jurisdicţionale.