Cu toate ca primariile bistritene au avut posibilitatea sa depuna cereri in vederea construirii de locuinte de serviciu pentru specialisti, doar jumatate dintre acestea au si depus. Restul primariilor au motivat ca nu au terenul suficient unor astfel de constructii.
Programul “Renasterea Satului Romanesc – 10 case pentru specialisti” le-a oferit posibilitatea primariilor din mediul rural sa solicite Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului construirea a cate 10 case pentru specialistii care profeseaza in localitatile respective.
Proiectul nu a fost primit cu foarte mare entuziasm in judetul Bistrita-Nasaud, o parte dintre primarii comunelor bistritene motivand ca nu au la dispozitie terenul necesar pentru astfel de constructii.
29 de comune vor sa le ofere conditii specialistilor
Pana in data de 31 martie, Prefectura Bistrita-Nasaud a trebuit sa centralizeze cererile si sa le trimita la Guvern. Purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului, Sorina Drecsan, a declarat ca “din cele 58 de comune din judet, 29 au depus cereri, fiind interesate de construirea de case”. Cele mai multe case vor fi acordate personalului didactic, celui medical si politistilor. Exista si comune care au cerut construirea a mai putin de 10 case, intrucat doar atat teren au identificat, fiind situatia primariilor din Galatii Bistritei (5), Prundu Bargaului (4) sau Romuli (8). In total s-a cerut construirea a 199 de locuinte.
Alte 29 de comune nu au teren necesar pentru construirea acestor case
Celelalte 29 de comune care nu au depus cereri au motivat ca nu au la dispozitie terenul necesar. Aceasta situatie este intalnita in localitatile Maieru si Feldru, unde primarii celor doua comune, Vasile Bors si respectiv Stefan Sangeorzan sustin ca “apreciem aceasta initiativa doar ca nu avem teren sa punem la dispozitie. Nu avem de unde sa punem la dispozitie 500 de metri patrati pentru o casa”.
De asemenea, exista si localitati in care sunt deja construite locuinte de serviciu, insa pentru care sunt necesare investitii majore de reabilitare. Sorina Drecsan a mai adaugat ca aceasta situatie este intalnita in localitati precum Chiochis, Cosbuc, Telciu, Milas sau Rebra, primarii acestora cerand reabilitarea locuintelor. In aceste conditii, a fost intocmita si o lista cu 22 de primarii care detin deja astfel de locuinte pentru specialisti.
Sute de mii de euro pentru atragarea specialistilor in mediul rural
Executivul a aprobat, la sfarsitul lunii februarie, o hotarare privind implementarea programului "Renasterea satului romanesc - 10 case pentru specialisti", al carui scop este atragerea specialistilor in mediul rural. Programul prevede construirea a cate zece locuinte de serviciu in fiecare comuna din Romania, ele urmand a fi inchiriate tinerilor specialisti care decid sa isi desfasoare activitatea in comunitatea respectiva si care nu detin in proprietate o locuinta aflata in perimetrul comunei. Programul va fi derulat din a doua parte a anului, in circa 2.500 de comune, costul construirii unei astfel de locuinte fiind estimat la 30.000 - 35.000 de euro.