Reprezentanţii DSP BN au declarat astăzi că în ultimii ani doar două persoane s-au prezentat la un medic specialist care să-i ajute pentru a se lăsa de fumat. Aceştia au fost nevoiţi să meargă la Cluj, fiindcă la noi în judeţ nu există un astfel de centru. Din păcate, nu există o statistică care să arate câţi fumători sunt în judeţ.
Astăzi se sărbătoreşte Ziua Mondială fără Tutun! Cu această ocazie, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud organizează o serie de activităţi prin care vor să informeze populaţia despre riscurile la care se supun în momentul în care fumează şi vor să-i determine să renunţe la ţigări.
La nivelul judeţului nu există o statistică în ceea ce priveşte numărul fumătorilor. În judeţ nu există niciun centru prin care fumătorii să fie ajutaţi, aceştia fiind nevoiţi să meargă în judeţele învecinate.
„Îi îndrumăm pe cei care au nevoie de un medic, care să-i ajute să se lase de fumat, să meargă în Mureş sau în Cluj, acolo unde există centre specializate în acest sens. În ultimii ani, în urma activităţilor de informare despre nocivitatea tutunului, două persoane s-au dus la Cluj şi au apelat la ajutorul medicilor pentru a se lăsa de fumat”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Corina Damian, coordonator la Centru de Prevenire, Evaloare şi Consiliere Antigrog Bistriţa-Năsăud.
Pentru a informa populaţia despre riscurile la care se supun în momentul în care fumează, astăzi începând cu ora 13:00, pe pietonalul Liviu Rebreanu se vor desfăşura o serie de activităţi: vor fi distribuite fluturaşe, pliante şi afişe cu mesaje antitutun, vor fi făcute chestionare iar fumătorii vor primi un măr în schimbul unei ţigări.