Fundatia Motivation in colaborare cu Fundatia Special Olympics deruleaza la Bistrita un proiect prin care persoanele cu dizabilitati intelectuale isi pot gasi un loc de munca. In aces sens, fundatiile organizeaza astazi un targ de locuri de munca pentru aceste persoane.
La Grupul Scolar “Sfanta Maria” din Bistrita a inceput de la ora 10.00 targul locurilor de munca pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale. Acest targ este derulat in cadrul proiectului “Sanse egale pentru integrarea in munca a persoanelor cu dizabilitati intelectuale din Romania”, finantat din fonduri europene.
Proiectul urmareste cresterea sanselor de angajare a persoanelor cu dizabilitati intelectuale si se deruleaza la nivel national. Astazi, initiatorii acestuia incearca sa sporeasca sansele de angajare a elevilor de la Grupul Scolar “Sfanta Maria” in cadrul unui targ al locurilor de munca.
Targul este adresat celor aproximativ 40 de elevi ai claselor a XI-a, care pot lua legatura cu angajatorii pentru a face practica la sediul unei firme, practica ce le-ar putea aduce mai tarziu un loc de munca in societatea respectiva.
Chiar de la inceperea targului, elevii s-au aratat interesati de oportunitatea de a se intalni cu angajatorii si de a incerca sa isi gaseasca un loc de munca. Acestia au venit cu CV-urile lor si au incercat sa convinga reprezentantii firmelor prezente ca sunt candidatii ideali pentru a fi angajati.
La inceperea targului, numai cinci firme s-au aratat interesate sa cunoasca tineri cu dizabilitati intelectuale pe care i-ar putea angaja. Ofertele pentru acestia au venit din partea unor firme care produc incaltaminte, radiatoare, birotica si papetarie, vulcanizare si confectii textile.
Acestea au fost contactate de catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita-Nasaud pentru a se intalni astazi cu copiii de la “Sfanta Maria”. Cu toate ca numarul firmelor participante este destul de mic, cei prezenti s-au aratat incantati sa colaboreze cu persoane care au dizabilitati intelectuale.
Proiectul “Sanse egale pentru integrarea in munca a persoanelor cu dizabilitati intelectuale din Romania” prevede pe langa serviciile de mediere pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati intelectuale si servicii de consiliere in care beneficiarii sunt invatati cum sa isi conceapa CV-ul. De asemenea, se ofera si servicii de post-consiliere, care urmaresc dezvoltarea unei relatii cat mai armonioase intre angajat si angajator.
In cadrul acestui proiect pana acum 50 de persoane cu dizabilitati intelectuale si-au gasit un loc de de munca, la nivel national.