Statul susține tinerii cu probleme speciale care sunt însă integrați în învățământul de masă. Pentru aceștia, doar 25 de primării din județ au solicitat alocarea sumelor necesare, copiii urmând să beneficieze de mâncare, rechizite școlare, îmbrăcăminte și încălțăminte. Alți 130 de copii rămân fără bani din cauza ignoranței...
Peste 500 de elevi și preșcolari vor beneficia din acest an de sume consistente pentru alocația zilnică de hrană, vor primi bani pentru rechizite îmbrăcăminte și încălțăminte, banii urmând să fie repartizați astăzi în ședința Consiliului Județean care va aproba repartizarea pe unitățile administrativ teritoriale a unei sume de 1.449.000 de lei alocată județului nostru de Guvern.
În total, 534 de elevi din 25 de comune vor beneficia de aceste sume, fiind vorba despre elevii cu cerințe educaționale speciale care sunt însă integrați în învățământul de masă.
Cei mai mulți beneficiari sunt din municipiul Bistrița - 185, urmați de elevii și preșcolarii din Dumitrița - 62, Năsăud - 38 și Telciu - 26.
Conform Legii Educației Naționale, 1/2011, copiii și tinerii cu cerințe educaționale speciale care sunt însă școlarizați în unitățile de învățământ special sau de masă beneficiază de asistență socială constând în asigurarea alocației zilnice de hrană, rechizitelor școlare, a cazării, îmbrăcămintei și încălțămintei în cuantum egal cu copiii aflați în sistemul de protecție al copilului.
Pentru copiii cu nevoi speciale care sunt integrați în învățământul de masă, părinții au transmis unităților de învățământ solicitări privind obținerea acestor drepturi, datele au fost apoi centralizate la primării și transmise Inspectoratului Școlar, iar Consiliul Județean va aloca astăzi bani pentru acești copii.
Conform proiectului care va intra în dezbaterea consilierilor, pentru copii alocația zilnică de hrană este cuprinsă între 12 și 16,6 lei/copil, iar pentru îmbrăcăminte/încălțăminte și rechizite școlare sunt prevăzute sume cuprinse între 366 și 844 lei.
Deși numai 25 de primării s-au mobilizat și au transmis Inspectoratului Școlar listele cu copiii speciali care au nevoie de ajutor din partea statului, în realitate numărul celor care ar trebui să beneficieze de aceste drepturi este mult mai mare.
Dintr-o statistică a ISJ rezultă că aproximativ 130 de copii nu vor beneficia de aceste drepturi bănești. Motivul? Părinții fie nu au fost informați, fie autoritățile au fost dezinteresate și nu au făcut demersurile necesare pentru a-i include și pe aceștia în lista copiilor cu nevoi speciale care ar trebui să beneficieze de acești bani.
La nivelul județului, pentru cei 534 de elevi din cele 25 de comune și orașe, suma necesară pentru acordarea acestor drepturi depășea 1,9 milioane de lei, însă alocarea guvernamentală acoperă doar 76% din necesar, motiv pentru care consilierii județeni vor stabili astăzi ca sumele să fie alocate proporțional pentru fiecare unitate administrativ-teritorială în parte.