Doar doi fermieri bistriteni au fost interesati sa-si depuna cereri la sediul Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura Bistrita-Nasaud pentru a beneficia de subventiile oferite de stat in agricultura ecologica. Numarul acestora a scazut considerabil fata de prima etapa cand si-au depus cererile 14 fermieri bistriteni.
A doua etapa a campaniei prin care bistritenii puteau sa-si depuna cereri la APIA BN pentru a obtine subventii de la stat in agricultura ecologica s-a incheiat la finele lunii trecute.
Bistritenii care au fost interesati sa acceseze aceste fonduri au depus cereri la sediul institutiei si au demonstrat ca trec de la o agricultura care presupune utilizarea pesticidelor la una ecologica. In prima etapa in care statul a oferit subventii fermierilor interesati de agricultura ecologica au fost depuse 14 solicitari bistriteni.
Cea de-a doua etapa a inceput pe la lunii octombrie si s-a recent. De aceasta data insa numai doi bistriteni au fost interesati sa-si depuna cererile pentru a beneficia de subventiile oferite de stat.
“In cea de-a doua etapa, prin care bistritenii puteau sa-si depuna cererile pentru a beneficia de subventiile oferite de stat pentru o agricultura ecologica, au fost doi bistriteni. In acest an nu o sa mai peria astfel de solicitari. Insa, la anul, cu siguranta o sa fie mai multi bistriteni interesati de aceste oferte. Foarte multi au venit la sediul institutiei pentru a intreba de ce acte au nevoie pentru a putea sa-si depuna cererile. Cei doi fermieri care si-au depus dosarele au fost pentru productie vegetala si urmeaza a fi verificate dosarele”, au declarat reprezentantii APIA BN.
Subventiile de stat in agricultura ecologica se vor oferi dupa anumite bareme, in functie de suprafata terenului agricol.
Astfel, pentru agricultura ecologica vegetala cu suprafata cuprinsa intre 0,3 ha – 5 ha se vor primi 1.500 euro; fermierii care au intre 5,1 ha – 20 ha priesc pana la 2.300 euro, iar cei care au peste 100 de hectare vor primi 3.800 euro.