Cu fiecare an, pădurile țării par tot mai afectate de tăierile ilegale de lemn. O parte dintre hoți sunt identificați, însă în anul 2014, doar 14% au ajuns în fața justiției și au plătit pentru fapta lor.
Potrivit unui raport Green Peace cu privire la tăierile ilegale din perioada 2013-2014, în Bistrița-Năsăud s-au înregistrat 1628 de tăieri ilegale. Bistrița-Năsăud se află astfel pe la mijlocul clasamentului județelor cu cele mai multe tăieri ilegale înregistrate.
Situația este mai gravă în Bacău, Mureș sau Argeș, unde numărul tăierilor ilegale înregistrate trece de 3000.
Dezamăgitor este și procentul celor trimiși în judecată și pedepsiți pentru fapta lor. Astfel, în anul 2013, 45% dintre hoții de lemn identificați au fost trimiși în judecată. Un an mai târziu, în 2014, procentul scade la…14%.
Raportul Green Peace scoate în evidență faptul că în fiecare zi se înregistrează în România 62 de cazuri de tăieri ilegale. În 2012 se înregistrau 50 de cazuri zilnic, iar în 2011 doar 30 de cazuri.
Se pare că principala cauză a creșterii numărului tăierilor ilegale este lipsa unor servicii de pază corespunzătoare, asta deși legislația în vigoare stipulează obligativitatea asigurării acestor servicii. La aceasta se adaugă dotarea tot mai mare a hoților, care nu mai fură cu căruțele, ci au utilaje speciale.