“Eliminarea cotelor de lapte nu va fi o problemă ușoară pentru noi” - susține directorul APIA Bistriţa-Năsăud - Florin Căpraru. De pe urma acestei măsuri urmează să sufere toți cei 8343 de fermieri din județ, Bistrița-Năsăud fiind o zonă vulnerabilă.
"De la 1 aprilie 2015 vor dispărea cotele de lapte. Cel puțin de 20 de ani se discută de ieșirea acestei măsuri. Toate statele Uniunii Europene se vor supune aceste reglementări. Pentru noi nu va fi o problemă foarte ușoară. La nivel de județ avem 8343 de fermieri înscriși în sistemul cotelor de lapte și undeva la 47.000 l de lapte care sunt gestionați prin acest sistem și aici vorbim atât de cotele de vânzări directe, cât și cele de livrări, acum urmărindu-se liberalizarea comerțului cu produse lactate. Județul nostru este o zonă vulnerabilă în ceea ce privește protecția față de laptele care va veni și va invada piața românească, lapte din afară. Măsura ne găsește nepregătiți datorită faptului că nu avem forme de asociere viabile și nici utilități, nici contracte foarte bine făcute, nu avem nici o desfacere asigurată în lanțurile de magazine și probabil că va exista un boom în defavoarea fermierilor. Oricum laptele la ora actuală este undeva între 0,8 și 1 leu, iar laptele din străinătate va veni și va invada piața românească la un preț mai mic. Nici ei nu mai au embargou în comercializarea laptelui și probabil că procesatorii se vor orienta spre lapte mai ieftin și vor renunța la lapte autohton. Va fi un șoc pentru fermieri!” - a recunoscut directorul APIA Bistrița-Năsăud Florin Căpraru.
Legislația europeană prevede că de la 1 aprilie 2015 regimul cotelor de lapte, aplicabil producătorilor europeni se va încheia. Statisticile naționale spun că în aceste condiții 60% din fermele de vaci din țară vor dispărea.
„Eu nu îndrăznesc să fac propuneri sau să spun care ar fi soluțiile. Evident că soluțiile vor trebui gândite la nivel macro" a susținut directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură Bistrița-Năsăud.
Florin Căpraru crede că o posibilitate de salvare pentru fermieri ar fi accesarea unor fonduri europene, bani cu care oamenii și-ar putea face micro-unități de producție și apoi să își vând produsele lactate care sunt mai scumpe decât laptele brut. „S-ar putea să fie un proces de durată și șocul să nu poate fi evitat în primă fază. Eu sunt convins că adaptarea fermierilor români nu cunoaște limite și chiar dacă există riscul ca unii să dispară de pe piață vor fi suficienți care să se adapteze și să poată face față competiției” a mai completat directorul APIA.