Sunt zeci de familii care trăiesc doar din alocaţii şi ajutoare sociale, iar legea spune că asistaţii sociali care primesc ajutor de la autorităţi trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii. În Bistriţa, nici jumătate din cei care primesc ajutoare sociale nu prestează muncă în folosul comunităţii.
Trăiesc la limita existenţei, fără loc de muncă, doar din alocaţii şi ajutoarele pe care le primesc de la autorităţi. Zeci de familii din Bistriţa au mari probleme din cauza banilor, iar pentru a fi siguri că primesc venitul minim garantat trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii. Nu toţi se achită însă de această obligaţie.
„Spre exemplu în luna decembrie au fost 30 de familii care au primit ajutor social. Acest ajutor nu are o sumă fixă, ci se calculează în funcţie de câţi membri sunt în familie şi de celelalte venituri. Din cele 30 de familii, 11 trebuiau să presteze muncă în folosul comunităţii, iar acest lucru l-au făcut doar 9 familii”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti.
Din fiecare familie beneficiară de ajutor social un membru trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii. În cazul celor care nu s-au achitat de această îndatorire, municipalitatea le-a sistat ajutorul social începând cu luna ianuarie.
Orele de muncă în folosul comunităţii pornesc de la minim două şi pot ajunge la maxim zece, asta în funcţie de suma pe care o primeşte fiecare familie. În Bistriţa cea mai mică sumă primită în luna decembrie a fost de 140 de lei, iar cea mai mare sumă de 400 de lei.
Cei care au de prestat muncă în folosul comunităţii lucrează la întreţinerea spaţiilor verzi, decolmatarea şanţurilor sau chiar şi în cimitire.
Legea are însă şi portiţe de scăpare pentru unele persoane care nu pot presta muncă în folosul comunităţii. Sunt scutiţi cei care au probleme de sănătate, persoanele în vârstă sau cei care au în întreţinere copii mai mici de şapte ani.