Este povestea Anei Damian care nu a mai avut de lucru ca si laborant chimist si s-a orientat catre sectorul agricol. Acum vinde preparate pentru iarna in piata Decebal.
De trei ani, Ana Damian se ocupa cu prepararea diferitelor specialitati din legume pentru iarna, produse pe care le vinde apoi in piata Decebal.
“Vand gogosari murati, castraveti murati, gogonele murate, salata bulgareasca, bulion, ceapa murata, pasta de ardei cruda - nu fiarta, suc de rosii, zacusca de toate felurile, tocana de legume”, povesteste Ana Damian din Sieu Sfantu pentru Bistriteanul.ro.
Ana Damian a invatat sa puna muraturi, sa faca zacusca, bulion si alte bunatati de la mama ei. Toate sunt facute dupa retete originale, respectate cu strictete. Femeia de 50 de ani se ocupa singura de plantarea, ingrijirea si recoltarea legumelor acasa la ea.
Din aceste legume, produsele cu care se prezinta la piata “sunt pregatite ca la mama acasa, fara consevanti. Retele sunt traditionale, legumele sunt de gradina, crude, proaspete, sanatoase”, explica producatoarea.
De la tanti Ana bistritenii pot cumpara castraveti murati cu 5 lei borcanul de 800 de grame, pastai cu 5 lei borcanul tot de 800 de grame, salata bulgareasca cu 20 de lei borcanul de un kilogram, un borcanel de marar cu 5 lei, sticla de 0,75 litri de bulion cu 5 lei, ardei iuti mutari cu 5 lei, zacusca cu vinete sau fasole cu 8 lei, gogonele si gogosari murati cu 30 de lei si multe alte specialitati bune de pus la iarna in camara.
Cu toate ca oferta pe care o face tanti Ana clientilor este foarte diversificata femeia povesteste ca “vanzarile de anul acesta au mers foarte slab, mult mai slab desi preturile au fost mult mai mici decat anul trecut. Nu este putere de cumparare. In general ar cumpara lumea foarte mult. Foarte multa lume le cumpara cele facute gata, probabil au ajuns la concluzia ca e mult mai rentabil sa cumperi bucatele gata preparate decat sa cumperi legumele si sa faci acasa. O portie de zacusca iese din 5-6 kilograme de gogosari, plus ardeiul, ceapa, uleiul, manopera, deci li se pare mult mai convenabil sa cumpere pregatit gata”.
Ana Damian cumpara doar recipientele in care pune produsele, iar legumele si mirodeniile le are din productia proprie, ceea ce se resimte in pret. Cei mai multi clienti sunt tinerii care nu au timp sa prepare bunatatile din borcane pentru sezonul rece.
Produsele cu care vine la piata “sunt certificate, verificate, avem analiza sanitar-veterinara”, asigura producatoarea care aplica in agricultura ce a invatat din experienta sa ca si laborat chimist.
Mariana NASAUDEAN