Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  15 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Din culisele Spitalului Judetean Bistrita-Nasaud

03/10/2010 10:43:08  
Traind dincolo de lumea cuvintelor, mai cu seama pe taramul faptelor, constientizam adesea ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ne-a adus atat lucruri bune cat si lucruri mai putin bune.

Evident ca, fireste ar fi ca cele bune sa se adune iar cele rele sa se spele insa, la noi, cum cam toate se inmultesc cu dobanda, din nefericire cele rele se exporta iar cele bune ne suporta. Incercam din rasputeri sa “Traim bine!” si asta ne ocupa mare parte din timpul alocat altor activitati insa, daca vorba multa este saracia omului, atunci de data asta am izbandit sa alcatuiesc vorbe din viziunea omului bogat.

Cu ceva mai bine de vreo cinci ani rasfoiam paginile unui ziar local si, dintr-o data, am dat peste un articol ce mi-a starnit interesul imediat. In mesaj era vorba despre ceva cu totul neobisnuit, mai cu seama, se aducea la cunostinta comunitatii cum ca necropsia Spitalului Judetean Bistrita Nasaud (SJB) a fost dotata cu echipamente ultramoderne, iar investitia s-a ridicat undeva in jurul sumei de 60.000 de euro, respectiv vreo 2.5 miliarde de lei vechi. In fotografia atasata textului din curierul unde directorul spitalului este asociat, nu se identificau lucrarile propriu zise, ci doar imaginile a catorva personalitati bistritene, restul urmand a fi explicat prin intermediul “cuvintelor masluite”.

Timp de aproape sase vremi, toata aceasta poveste despre modernizarea necropsiei SJB, pentru mine si nu numai, a ramas un de nedeslusit mister. Daca printr-un exercitiu de imaginatie, directorul spitalului ar organiza un eveniment precum “Ziua usilor deschise” la SJB, am observa ca acolo unde oamenii trec prin valea umbrei mortii, la terapie intensiva spre exemplificare, inca se mai lucreaza cu echipamente second-hand importate prin “mila si indurarea” altor institutii astfel incat francezii, germanii, austriecii sau belgienii sa fie scutiti de taxa de reciclare e echipamentelor medicale scoase din uz.

Intr-un cuvant, a fost mult mai ieftin pentru ei sa le doneze tarilor est-europene decat sa le scoata total din circuitul medical. Daca un astfel de accept de donatie reprezinta in vizunea conducerii spitalului un management de succes atunci recomand domniei sale, Mircea Gelu Buta, cursuri de o mult mai inalta calificare in ceea ce privesc achizitionarea echipamentelor medicale.

Cum se poate explica faptul ca pacientii care se zbat intre viata si moarte sunt tratati cu astfel de echipamente medicale pe cand acolo unde oamenii au devenit doar un trup lispit de suflet sunt “tratati” cu echipamente medicale performante, noi si achizitionate din bani din care nici pana in ziua de azi nu am primit vreo explicatie? Totul mi s-a parut atunci a fi putred si nejustificativ.

Acum, dupa ce misterul mi-a fost dezlegat si am reusit sa alcatuiesc “puzzle-ul” celor sase vremi, am inteles ca toata aceasta investitie nu se datoreaza managerului spitalului si nici conducerii institutiei. Banii investiti aici au provenit de la oameni despre care se vorbeste mult prea putin, iar tocmai acel putin este adesea parca mult prea otravit cu vorbe lipsite de sens. Acei oameni sunt tocmai angajatii Serviciului de Medicina Legala. In educatia, experienta si inteligenta lor s-au gasit aceste resurse astfel incat SJB sa se poate mandri cu una dintre cele mai moderne sectii de necropsie din judet. Parca mult prea mult se vorbeste despre ei cum ca ar fi niste oameni inumani, reci si lipsiti de scrupule. A lua piatra si a arunca primul in ei inseamna a sta si a privi lucrurile printr-o judecata sumara pe cand analiza corecta trebuie facuta doar trecand pe acolo, pe la locul lor de munca si, ridicat deasupra tuturor sentimentelor, sa gasesti puterea sa-ti trezesti interesul in deslusirea contrastului cu celelalte sectii.

Eu sunt unul dintre cei care am facut-o si am ramas surprins sa gasesc aici mult mai multa umanitate in oamenii de la care nici nu ma asteptam. Mai mult, am gasit explicatia reala a investitiei. Acolo sunt banii lor! …Iar despre ce si cum se vorbeste despre ei nu are nici o relevanta atata timp cat nici macar nu ati avut vreodata ocazia sa dialogati cu ei. Sunt oameni deosebiti! In urma cu ceva vreme, o necropsie la SJB se facea adesea sub presiunea timpului si cu ustensile mult prea depasite iar toate acestea ingreunau oarecum bunul mers al Servicului de Medicina Legala.

Din pasiune pentru munca lor, si spun pasiune pentru ca intr-adevar am vazut pasiune si umanitate in tot ceea ce fac acesti oameni, au investit din economiile proprii in amenajarea locului lor de munca, un serviciu care este public si in folosul intregii comunitati judetene. Din respect pentru sacrificiile lor si pentru daruirea care o manifesta deseori pentru oamenii aflati in grele incercari, prin ceea ce au investit ei acolo gasesti o adevarata dovada a ceea ce se cheama filantropie. Aici am identificat echipamente noi, ustensile moderne, birouri frumos amenajate si mai presus de toate acestea cred ca este singurul loc din SJB unde esti intampinat in cel mai omenos mod psibil de catre personalul sectiei.

Nu stiu si nu imi explic de ce lucrurile au trebuit sa inceapa tocmai de aici insa, asteptam pe parcurs ca toate celelalte sectii ale SJB sa le urmeze exemplul iar acolo unde duhul de viata mai exista in oamenii suferinzi, echipamentele medicale sa fie onorabil achizitionate astfel ca acel contrast de tehnologie unde supravietuiesc cei vii ori se odihnesc cei morti pentru o vreme, sa nu mai existe.

Aurel MARCU

5930 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro