Reducerile salariale, taierea sporurilor si a normei de hrana si disponibilizarile care urmeaza sa se faca ii determina pe tot mai multi tineri sa renunte la o cariera in cadrul MAI. Daca in 2010, 717 de tineri vroiau sa devina politisti, jandarmi sau pompieri numarul acestora a scazut considerabil in acest an, ajungand doar la 116.
Angajatii Ministerului Administratiei si Internelor trec prin momente dificile in aceasta perioada.
Pe langa faptul ca de aproape un an in buzunar le-au intrat salarii cu 25% mai mici si au ramas si fara multe dintre sporuri, incepand in aceasta luna le-au mai fost redusi si 550 de lei din banii care ii luau pentru norma de hrana. In plus, incepand de luna viitoare urmeaza sa se faca o serie de disponibilizari in cadrul MAI.
Nici absolventii din acest an de la Academia de Politie sau cei de la scolile de subofiteri din tara nu scapa mai usor de masurile drastice impuse de autoritati. La finalizarea cursurilor vor intra in concediu sau vor face practica insa nu vor fi angajati. Vestile proaste au ajuns si la urechile tinerilor bistriteni.
Multi dintre acestia nu mai viseaza sa-si mai faca o cariera in politie, in jandarmerie sau la pompieri. Mai mult de atat, numarul tinerilor care s-au inscris la Academia de Politie sau la o scoala de subofiteri din tara a scazut considerabil fata de anii trecuti. Daca anul trecut 318 tineri vroiau sa devina politisti in acest an numarul acestora este de opt ori mai mic, ajungand doar la 39.
"In 2011, 22 de candidati si-au depus dosarele pentru admiterea la Academia de Politie Bucuresti si 17 candidati pentru scolile de politie (termenul final este de 1 iulie). In 2010, 49 de candidati si-au depus dosarele pentru admiterea la Academia de Politie, din care au fost admisi 4, si 269 de inscrisi pentru admiterea in scolile de politie, din care 30 admisi”, a declarat pentru Bistriteanul.ro purtatorul de cuvant a Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud, subinspector Antonela Gorgan.
Nici la jandarmi situatia nu este cu mult mai diferita. Anul trecut 213 absolventi de liceu au vrut sa se faca jandarmi, iar in acest an nu s-au mai inscris decat 65.
"In anul 2010, 43 de tineri bistriteni s-au inscris la Academia Militara iar alti 170 la scolile de subofiteri. In acest an nu s-au mai inscris decat 65 dintre care 22 la Academie”, a declarat pentru Bistriteanul.ro purtatorul de cuvant a Inspectoratului Judetean de Jandarmi Bistrita-Nasaud lt. Georgeta Casvan.
O scadere drastica a numarului de candidati s-a inregistrat si la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud.
"In anul 2010 pe lista celor care vor sa devina pompieri s-au inscris un numar de 186 de candidati, iar in acest an nu au mai fost decat 12”, a declarat purtatorul de cuvant a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud, maior Vasile Trifan.