Primăria le-a oferit familiilor nevoiaşe condiţii civilizate de trai, în blocurile sociale din Viişoara şi Subcetate. Din păcate însă, multe dintre aceste persoane fac probleme vecinilor, poliţiştii locali, dar şi cei de la municipiu, fiind chemaţi des în zonă pentru a calma spiritele.
În ultimii ani, aproape 250 de familii cu venituri modeste s-au mutat în casă nouă, în blocurile sociale construite de primărie în Viişoara şi Subcetate. Oamenii au primit garsoniere, apartamente cu două şi trei camere „la cheie”, în schimbul unor chirii modice.
Dacă unii locatari îngrijesc aşa cum trebuie locuinţele primite şi îşi plătesc la timp facturile şi chiria, despre alţii nu se poate spune acelaşi lucru. De-a lungul timpului, mai mulţi cetăţeni care locuiesc în preajma blocurilor sociale din Viişoara s-au plâns primarului de faptul că o parte dintre noii lor vecini le fac probleme.
Oamenii spun că aceştia fură tot ce le iese în cale, ba mai mult, au ajuns să spargă şi case. Din păcate, nu doar romii din Viişoara fac probleme.Vecinii celor din Subcetate spun că nu o duc nici ei mai bine din acest punct de vedere...
Bistriţenii reclamă faptul că o parte din noii lor vecini au pus stăpânire pe toată zona, nu îi lasă pe copiii lor să se joace, distrug tot ce le iese în cale, fac mizerie, gălăgie, etc...
Atât cetăţenii din Viişoara, cât şi cei din Subcetate, i-au cerut primarului Ovidiu Creţu să îi ţină sub control pe romii din blocurile sociale, iar în zonă să se afle în permanenţă un echipaj de poliţie, care să-i mai sperie pe cei certaţi cu legea.
Acest lucru este însă imposibil, potrivit celor declarate de reprezentanţii primăriei, dar poliţiştii locali şi cei de la municipiu merg frecvent în zonele respective pentru a vedea dacă lucrurile sunt în regulă.
Nu puţine au fost în ultimul timp situaţiile în care poliţiştii locali au fost chemaţi să rezolve problemele de "bucătărie internă" la blocurile sociale. Deranjaţi de faptul că vecinii lor fac gălăgie în miez de noapte şi nu pot dormi sau pentru că ascultă muzică la maxim, oamenii au cerut ajutorul poliţiştilor.
Conflicte au apărut şi din cauza faptului că unii locatari nu doresc să plătească o femeie de serviciu care să facă curăţenie pe scări şi nici nu vor să pună mâna la treabă ei înşişi, dar şi din cauză că unii distrug bunuri şi nu doresc să le înlocuiască (n.r. - geamuri sparte, becuri sparte, flori rupte, etc.).
Pentru faptele lor, unii au primit avertismente scrise, iar alţii, mai puţin „norocoşi”, au fost amendaţi, dar asta nu îi împiedică să-şi facă în continuare de cap...
Nu ne rămâne decât să ne întrebăm: Pot fi civilizaţi romii din blocurile sociale? Ce soluţii aveţi în acest sens?