Problema câinilor comunitari care se plimbă nestingheriți pe străzi pare a fi una fără rezolvare la Bistrița, spre disperarea multor bistrițeni, dar și a autorităților, care nu reușesc să găsească prea multe soluții. Adăpostul primăriei este arhiplin, astfel că zeci, poate chiar sute de patrupezi, nu au altă variantă decât să rămână pe străzi.
Cum legea protecției animalelor interzice eutanasierea acestora, adăposturile pentru câinii fără stăpân sunt arhipline în toată țara, mai ales că zilnic apar alții noi, adunați de hingheri de pe străzi. Situația nu este mai roz nici la Bistrița, adăpostul de pe strada Simpozionului fiind la ora actuală plin de patrupezi.
Numai anul trecut, aici au ajuns peste 300 de câini, capturaţi de pe străzi, iar 90 au fost sterilizaţi. O parte dintre ei au murit, alții au fost luați acasă de bistrițenii cărora li s-a făcut milă de ei, iar alții au ajuns înapoi, de unde au plecat: pe stradă. Reprezentanții Primăriei Bistrița susțin că adăpostul dispune de 150 de locuri în total, astfel că nu au unde să îi cazeze pe toți și nu le rămâne decât să îi sterilizeze, să îi trateze pe cei bolnavi și să le dea drumul.
Pe de altă parte, nici bistrițenii nu se prea înghesuie să adopte astfel de animale, preferând să cumpere câini de rasă, sănătoși și bine îngrijiți de foștii proprietari. În Bistrița există la ora actuală numeroase ONG-uri și asociații, dar și simpli cetățeni, care încearcă să facă tot ceea ce le stă în putere pentru a-i ajuta pe câinii comunitari, de la a le găsi un stăpân, a le da frecvent de mâncare și până la a-i duce la medicii veterinari pentru a-i trata, însă nici aceștia nu dispun de fondurile necesare pentru a rezolva problema.
Asociaţia Americană “Romania Animal Rescue” (RAR) a sterilizat, gratuit, în iulie 2012, un număr de 250 de câini şi pisici din Bistrița, dorind să facă acest lucru şi în 2013, cel mai probabil în perioada mai-iunie, conform celor declarate de reprezentanţii Asociaţiei TORA.
Americanii le-au propus celor de la TORA ca anul acesta să strângă fonduri pentru cât mai multe sterilizări, iar ei vor face gratuit încă pe atâtea, dorind să vadă că și cetățenii doresc să se implice în această problemă. O sterilizare costă 22 de dolari, iar bistriţenii care doresc să contribuie financiar la sterilizarea câinilor şi pisicilor pot face donaţii în contul RO45BTRLRONCRT0026083602, deschis la Banca Transilvania în acest scop. Între timp, chiar dacă nu se vor strânge fondurile necesare pentru derularea campaniei, TORA oferă, tot cu sprijinul financiar al Romania Animal Rescue, 10 sterilizări gratuite pe lună, la cabinetul veterinar din Str. Alba Iulia nr. 21.
Asociaţia TORA a dat spre adopţie anul trecut peste 300 de câini, în speranţa că patrupezii vor avea parte de atenţia şi dragostea noilor stăpâni.
Totuși, în ciuda eforturilor depuse de autorități, ONG-uri și asociații, au existat, există și vor exista mulți câini comunitari care au nevoie de minimum necesar pentru a avea o viață bună: un adăpost, hrană și atenție. Ce putem face pentru a scăpa orașul de ei și, totodată, să le oferim șansa de a le fi mai bine?