Județul nostru dispune, cel puțin teoretic, de șase tabere pentru elevi, însă doar cea de la Sîngeorz-Băi este funcțională. Ele se află în subordinea DJTS BN, care nu are însă bani să le repare și să le pună iar în circuitul turistic. Soluția ar putea veni de la primării, dar și ele se plâng de lipsă de fonduri...
Direcția Județeană de Tineret și Sport Bistrița-Năsăud are în subordine în momentul de față șase tabere de tineret pe raza județului (la Valea Blaznei, Fiad, Telciu, Sîngeorz-Băi, Sărata și Colibița), însă doar una este funcțională. Este vorba despre cea de la Sîngeorz-Băi, unde mai vin încă copii din Bistrița-Năsăud, dar și din alte județe ale țării.
În urmă cu câțiva ani, printr-o ordonanță de Guvern, s-a stabilit că primăriile sau instituțiile publice interesate pot să preia, să modernizeze și să pună în funcțiune taberele școlare, dacă au această posibilitate. Dacă în momentul în care a apărut ordonanța mai mulți primari spuneau că sunt interesați să preia taberele, după ani de zile, lucrurile bat pasul pe loc.
Singurul primar care a rămas ferm pe poziție este cel din Telciu, Sever Mureșan, cel puțin asta susține directorul DJTS BN, Constantin Florian.
“Singura dorință exprimată din acest punct de vedere, deocamdată doar la nivel de intenție, este cea a primarului din Telciu. Am vorbit cu dânsul și urmează să inițieze un proiect de hotărâre pe această temă, ce va fi supus spre aprobare în cadrul unei ședințe de Consiliu Local”, a declarat Constantin Florian pentru Bistrițeanul.ro.
Directorul DJTS BN spune că instituția pe care o conduce nu dispune de fonduri pentru a moderniza taberele și nici nu poate obține fonduri în acest sens de la Uniunea Europeană. Cele cinci tabere închise se află în stări avansate de degradare.
De exemplu, cea de la Fiad, care dispune de 30 de locuri de cazare, are de ani de zile o problemă mare: lemnul este afectat de o ciupercă, iar mirosul degajat este insuportabil, potrivit lui Florian.
Tabăra de la Colibița, unde elevii erau cazați în căsuțe mici, din lemn, va rămâne în perioada următoare doar o amintire. Lemnul a putrezit, iar DJTS dorește să caseze căsuțele deoarece nu se mai poate face nimic pentru a le salva, așteptând doar "semnalul" de la București în acest sens.
Cât despre tabăra de la Valea Blaznei, Florian spune că aceasta nu mai funcționează de o vreme bună, neavând nici condiții cum ar trebui și nici avize eliberate de instituțiile abilitate.
Așadar, cum nici DJTS BN și nici primăriile nu au bani să repare și să modernizeze aceste imobile, nu ne rămâne decât să ne întrebăm: Cum salvăm taberele școlare, lăsate în voia sorții?