Mizeria ascunsă de autorități și cei care și-au făcut case de vacanțe la Colibița în lacul de acumulare începe să iasă la iveală și să pută din ce în ce mai tare. Reporterii Bistrițeanul.ro au aflat astăzi câți din cei cu case de vacanță la Colibița își vidanjează fosele. Surpriză! Doar CINCI din cele peste o mie de case și cabane din zonă.
Peste 80 la sută din cabanele şi vilele Colibiţei NU au fose septice amenajate şi deversează rahatul și apele menajere în lac prin diverse metode ingenioase, așa cum ați aflat din Bistrițeanul.ro încă de săptămâna trecută, articolul nostru având la bază rezultatele controlului făcut de Comisia Colibița. Citește aici articolul: BOMBĂ cu rahat la COLIBIȚA: 80 la sută dintre proprietarii de cabane golesc WC-urile în lac. Apoi înoată în apă…
Considerat unul dintre punctele forte de atracţie turistică al judeţului, lacul de acumulare făcut de comuniști s-a transformat într-o fosă septică în care îşi deversează rahaţii și apele menajere toată Colibiţa. Şi mai grav este faptul că apa tratată a Colibiţei ajunge în casele bistriţenilor ca apă potabilă.
Scandalul rahatului de la Colibiţa ia amploare, iar ceea ce descoperim este absolut inadmisibil! Din aproximativ 1000 de case de vacanță și cabane, doar 10 au contracte de vidanjare cu Aquabis. Mai mult, numai jumătate din acestea, adică doar CINCI vidanjează, în baza contractului cu Aquabis, fosele regulat. Restul rahaţilor adunaţi în lacul Colibița sunt filtraţi de Aquabis și apoi ajung drept apă potabilă în casele de pe Valea Bârgăului și în toată Bistriţa, exceptând cartierul Unirea.
„Se alimentează cu apă de la Colibiţa toată Valea Bârgăului şi Bistriţa, în afară de cartierul Unirea, Beclean, Năsăud şi Sîngeorz-Băi”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro Ioan Şandru, directorul general Aquabis. Evident, analizele de apă sunt conforme, dar cheltuiele făcute de regia de apă pentru o aduce la parametrii ceruți sunt enorme.
Tot Ioan Șandru ne-a mai declarat că în județ NU există nicio altă firmă de vidanjare, astfel încât este exculsă posibilitatea ca cei din Colibița să încheie contract cu o altă firmă pentru vidanjări. „Toate vidanjările făcute de noi conţin buletine de analiză care sunt trimise la Garda de Mediu. Importante nu sunt contractele de vidanjare, cât vidanjările propriu-zise”, a conchis directorul Aquabis.
„Noi nu avem posibilitatea şi cadrul legal de a obliga proprietarii imobilelor să încheie contracte cu societatea noastră. Noi prestăm anumite servicii, iar cine îi poate obliga sunt cei de la Garda de Mediu sau APM”, a completat ing. Daniela Fulop din cadrul Aquabis.
Controalele aspre din ultima perioadă comandate de Consiliul Județean (președintele Radu Modovan fiind cel care a cerut înființarea Comisiei Colibița) i-a pus pe jar pe proprietarii vilelor care, au descoperit autorităţile, au multiple nereguli. De la actele de proprietate şi până la autorizaţii de construcţie.