Asist – cu neputinţă - la felul în care un cadru didactic ajunge să se întrebe: “Oare, eu, chiar nu am făcut nimic pentru şcoala asta şi elevii ei?!?”
Chiar dacă nu am văzut în presă nimic negativ despre noul director de la Şcoala Generală Dumitriţa, nu am văzut nici încercarea de a spune ceva despre cine este acest dascăl…
Eu pot să vorbesc despre Carmen Lupu în cunoştinţă de cauză, nu pentru că este cumnata mea, ci din prisma experienţei îdelungii colaborări profesionale. Nu am înţeles - multă vreme – de ce Carmen a rămas la o şcoală din rural şi nu a folosit nicio ocazie de a veni în oraş (profesorii de limba germană au - de mult - multă, multă căutare în Bistriţa!).
Am înţeles, treptat, când ajungeam în “şcoala ei” pentru a desfăşura împreună activităţi de educaţie pentru sănătate, pentru că am răspuns de multe ori invitaţiei ei de a derula proiecte (nu doar activităţi) în Şcoala Generală din Dumitriţa şi chiar în şcolile învecinate (Budacu de Sus, Cetate, etc).
Îmi amintesc acum doar câteva dintre acestea, cele mai mari şi mai recente: Proiectul „Voluntariat şi responsabilitate socială pentru sănătatea tinerilor bistriţeni” (iulie – noiembrie 2011).
Scopul a fost: implicarea tinerilor în activităţi de voluntariat „tineri pentru tineri” şi promovarea sănătăţiii orale. Beneficiari: 280 de copii şi tineri din 7 localităţi rurale din judet, inclusiv din Dumitriţa; Proiectul „Formula ASS - Alimentaţie Sănătoasă şi Sport” (2010 – 2011).
Scopul a fost: promovarea unor comportamente sănătoase privind alimentaţia şi mişcarea fizică în rândul copiilor şi adolescenţilor din Bistrita, Unirea şi Dumitriţa. Beneficiari: 400 de copii şi adolescenţi, din care 30 de preşcolari din grădiniţa Ragla şi 80 de elevi din Şcoala Generală Dumitriţa.
Proiectul ”Eu ştiu ce vreau!” (martie – iunie 2008). Scopul a fost: creşterea rezistenţei la presiunea de grup privind fumatul şi consumul de alcool şi adoptarea unui comportament pozitiv, în rândul elevilor din Dumitriţa şi Budacu de Sus. Beneficiari: 60 de elevi din clasele a VII a şi a VIII a din Dumitriţa şi Budacu de Sus, alti 80 de tineri şi cadre didactice din cele doua localităţi.
Si câte ceva din „arhivă”: În perioada 2005 – 2007, în cadrul campaniilor de promovare a planificării familiale în mediul rural şi al celor de prevenire a fumatului, s-au desfăşurat activităţi de informare şi educaţie pentru elevii din Dumitriţa.
În perioada 2002 – 2003, Proiectul PHARE „Discriminare pozitivă versus ignoranţă” a avut ca scop: formarea primilor sase mediatori sanitari şi promovarea sănătăţii în trei comunităţi de romi (printre care şi din Dumitriţa). La şcoala din Dumitriţa s-au organizat activităţi de informare şi consiliere a femeilor privind planificarea familială şi sănătatea reproducerii.
Tot cu ceva ani în urmă, în cadrul unui parteneriat dintre Asociaţia SECS şi un ONG din Besancon, microbusul Crucii Roşii din Bistriţa a adus articole de îmbrăcăminte la şcoala din Dumitriţa, care au fost distribuite prin implicarea doamnei profesoare celor mai nevoiaşe familii.
Au mai fost şi multe activităţi sporadice – desfăşurate de Direcţia de Sănătate Publică şi asociatia Ascendent sau doar de asistenta medicală comunitară şi mediatoarea sanitară, cu sprijin din partea DSP – care au fost posibile datorită implicării profesoarei şi directorului educativ Carmen Lupu. Dar, poate ca comunitatea (elevii şi foştii elevi, părinţii şi reprezentanţii obştei) nu au ştiut îtotdeauna că în spatele acestor proiecte şi activităţi a stat un o persoană modestă, care a ţinut să facă ceva pentru şcoală şi elevi, făra a pune în ”lumina reflectoarelor” rolul ei…
Am văzut zilele acestea multe fotografii cu elevii din Dumitriţa, dar nu am zărit niciuna precum cele câteva pe care le-am spicuit în grabă, din ceea ce aveam la îndemână. Cred că este un mod potrivit de a aminti comunităţii - şi de a le spune şi celor care nu ştiu -, cine este profesoara Carmen Lupu!
Dr. Corina Ernst