Șapte personalități din Bistrița-Năsăud și Cluj - și Tibi Ușeriu ca invitat special - au vorbit pentru zece copii extraordinari. Aseară, Asociația Comunitarium a organizat gala SQS, eveniment prin intermediul căruia zece elevi cu performanțe deosebite, dar care trăiesc într-un mediu precar, au fost recompensați pentru truda lor.
Șapte speakeri s-au întrecut aseară în cuvinte în cadrul galei SQS organizată de Asociația Comunitarium din Bistrița. Zece copii cu rezultate foarte bune la învățătură au fost recompensați pentru efortul lor de a reuși lucruri extraordinare în medii improprii educației.
Toți cei zece copii provin din familii sărace și locuiesc în sate bistrițene, dar asta nu i-a oprit să treaca de la obișnuit la extraordinar - acesta fiind și laitmotivul serii.
Zorin Diaconescu, jurnalist și comunicator, a fost cel care a deschis competiția discursurilor. El a vorbit pentru Cătălin Ungureanu din Lechința, olimpic la chimie. Cu un discurs scurt și animat, Zorin Diaconescu i-a făcut pe cei din sală să mediteze la plafonare, la nevoia de schimbare din viața de zi cu zi - el fiind cel mai bun exemplu.
Ioana Condrate din Albeștii Bistriței, olimpică la matematică și la română, a fost susținută de Monica Halaszi, profesor de Limba și Literatura Română. Povestea ei s-a bazat pe schimbare și cu această ocazie i-a mulțumit unui profesor din liceu, care crede aceasta, a contribuit mult la ceea ce dânsa este azi: „Sunt și eu produsul cuiva sau a ceva care s-a întâmplat la un moment dat în viața mea”, a spus Monica Halaszi în prezentare. Singura oră de română la care în fața ei a stat profesorul Doru Pruteanu o predă și ea acum elevilor săi: Bacovia sintetizat într-un cerc marcat cu x-uri.
Pentru Maria Isip din Domnești, orfană și cu 5 frați, dar ocupanta locului întâi la cupa Lions la șah, a ieșit în fața publicului directorul extensiei UBB Bistrița, Horea Ștefănescu. Acesta a vorbit despre importanța sportului atât pentru copii, cât și pentru adulți și a ridicat probleme existențiale, cum ar fi declinul civilizației moderne.
Venit tocmai din Cluj, tânărul Bogdan Pandea, fondator „Captain Bean” și fondator și CEO la „Cuibul de Antreprenori”, a făcut deliciul serii. Cu o dezinvoltură ieșită din comun a câștigat publicul cu o poveste spusă simplu: drumul său de la prima afacere - dealer de corcodușe în cartier la doar 5 ani - la brandul Captain Bean, cafea pe bicicletă. Bogdan a vorbit despre obiective, vise și cât de ușor e să ne realizăm ceva dacă ne dorim cu adevărat. Bogdan a susținut-o pe Alexandra Muscari.
Timea Voivod, îndrăgostită de Artă și elevă în clasa I, a fost reprezentată pe scenă de Vasile Duda, istoric de artă. Acesta a vorbit despre autenticitate, curaj și frica de ridicol, dar și de îndrăzneala artiștilor.
Ana Dragu, scriitor, psiholog, fondator al Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț Bistrița și al revistei 2 Elefanți - O Revistă despre Autism, a vorbit pentru o fetiță de clasa a VII-a care a cucerit imediat publicul cu zâmbetul ei. Sorina Mureșan este elevă în Herina și în fiecare an a obținut media 10 pe linie. Ana Dragu a vorbit despre lupta copiilor cu autism cu o societate care pune etichete fără drept de apel, despre modele și despre învingători.
Ultimul discurs din concurs a fost cel al antreprenorului și consilierului local Cristian Codărean. Acesta a vorbit despre succes raportat la bani, succesul raportat la relațiile cu cei din jur și trecerea de la ordinar la extraordinar din perspectiva unui om de afaceri, pregătire și oportunitate. Cristian Codărean a reprezentat-o pe Anca Siminiceanu din Monor, elevă în clasa a VII-a și premiantă.
Invitatul special al serii a fost Tibi Ușeriu care și-a început discursul de susținere pentru olimpicul Ionuț Damian din Șieuț cu un vers din Lucian Blaga: „Nu ştii, că numa-n lacuri cu noroi în fund cresc nuferi?”. El a vorbit despre puterea de reinventare, despre limite și perseverență. Întrebat spre ce aleargă, Ușeriu a răspuns că „spre infinit”. „Mă întorc la Polul Nord pentru că am avut norocul să câștig anul trecut și pot să o fac din nou”, a spus maratonistul - care peste două zile va pleca din nou spre iadul alb.
În final, după întrebări din sală pentru fiecare concurent, juriul format din Camelia Toma, Liana Țirău, Sidor Costinași și Flavius Olinca a luat decizia astfel:
Premiul I - Bogdan Pandea
Premiul II - Monica Halaszi
Premiul III - Vasile Duda
Mențiuni: Cristian Codărean, Zorin Diaconescu, Ana Dragu, Horea Ștefănescu
Toți cei zece copii au primit câte un laptop de ultimă generație. Aceștia au fost selectați de o echipă din cadrul Asociației Comunitarium, un proces de selecție care durează de mai multe luni. Gala SQS - De la obișnuit la extraordinar a reunit aseară, în sala Hotelului Metropolis - 300 de oameni, fiecare plătind bilete în valoare de 15 lei. Gazda serii a fost Gavrilă Urs din cadrul Asociației Comunitarium.