Un medic pediatru de la Spitalul din Năsăud, Spitalul și firma de asigurare au fost obligate de judecătoria Cluj să plătească familiei Cîrcu o sumă de 200.000 de euro, plus rente viagere, ca despăgubire pentru o injecție făcută prost care a nenorocit o fetiță de doar 5 ani și jumătate.
După 9 ani de când Cristina Cîrcu, dintr-o fetiță veselă și perfect normală a devenit un copil care nu se mai poate ridica din pat și nu interacționează cu cei din jur, Judecătoria Cluj-Napoca a stabilit că medicul care i-a administrat injecția este vinovat de vătămare corporală din culpă și trebuie să plătească pentru fapta sa, alături de spitalul la care era angajată.
O injecție le-a distrus copilul...
Pe 17 noiembrie 2006 Cristina Cîrcu, care avea la vremea respectivă doar 5 ani și jumătate, a fost dusă de mama ei la spitalul din Năsăud din cauza unei o tuse, pentru a o vedea pediatrul Floarea Ianul, care era nașa fetiței și verișoara mamei.
Medicul a stabilit că micuța are nevoie de tratament injectabil și a decis să îi fie făcută Cristinei o injecție cu ampicilină intravenos. După câteva minute bune de când fetița a fost dusă în sala de tratament mama a intrat să vadă ce face copila. A găsit-o în șoc anafilactic, asistenta care era cu fetița în cabinet neobservând că micuța are probleme și intrase în stop cardio-respirator.
Asistenta a cerut ajutorul medicului Ianul și al unul alt medic aflat în secția ATI care a resuscitat-o pe micuță însă leziunile suferite de Cristina din cauza lipsei de oxigen a creierului au fost ireversibile și fetița a intrat în comă de gradul II. În câteva minute, de la o injecție care i-a produs șocul anafilactic Cristina a fost transformată dintr-o fetiţă normală într-o "legumă".
Copila a fost trimisă rapid la Cluj unde a stat peste 90 de zile prin spitale. Și-a revenit din comă dar este țintuită la pat.
Din 2007 părinții Cristinei și-au căutat dreptatea peste tot.. În zadar însă... nimeni nu le-a găsit medicilor de la Năsăud vreo culpă.
Nevinovată și totuși vinovată....
Sesizările făcute de părinții Cristinei în cazul doctoriței Ianul au fost în zadar. Nici Colegiul medicilor și nici experitzele realizate de IML nu i-au găsit vreo vină medicului de la Năsăud.
Totuși, în februarie 2013, chiar dacă medicul nu a putut fi acuzat de malpraxis, a fost trimis în judecată de procuror şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud de la acea vreme, Ileana Ancu, doctorița fiind acuzată de vătămare corporală din culpă. Dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca.
Cum timpul a trecut, medicul nu a mai putut răspunde penal în acest caz deoarece fapta s-a prescris. Au rămas însă pe rol cererile de despăgubiri civile în acest caz. După un an și jumătate de analiză și dezbateri, magistrații Clujeni au stabilit că Cristina Cîrcu este victima unei vătămări corporale din culpă de care se face vinovată doctorița Floarea Ianul și spitalul din Năsăud la care era angajată.
Despăgubiri istorice pentru Cristina și familia ei...
Sumele stabilite de instanță pe care trebuie să le plătească în solidar medicul Florea Ianul, Spitalul din Năsăud și firma de asigurări pentru malpraxis este uriașă:
"Obligă în solidar inculpata cu părțile responsabile civilmente la plata către părțile civile a următoarelor sume:
- către partea civilă CÎRCU CRISTINA , minoră prin reprezentanti legali a sumei de 100.000 euro cu titlu de daune morale și a sumei de 3000 lei cu titlu de renta lunara viagera de la data de 17.11.2006 până în data de 02.04.2014 și a sumei de 2916 lei cu titlu de rentă lunară viagera de la data de 02.04.2014 până la încetarea stării de infirmitate fizică și psihică,
- către părțile civile CÎRCU MONICA și CÎRCU SORIN MIRCEA a sumei de 96.000 lei cu titlu de despăgubiri civile pentru daune materiale și a sumei de 50.000 euro fiecare (contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plății) cu titlu de despăgubiri civile pentru daune morale,
- către partea civila CÎRCU MONICA a sumei de 2106 lei lunar începând cu data de 30.04.2007 până în data de 07.05.2007 și sumei de 1206 lei începând cu data de 07.05.2007 cu titlu de despăgubiri civile pentru daune materiale constând în veniturile nerealizate.
În temeiul art. 397 alin.2 CPP cu referire la art. 249 alin.7 CPP instituie măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunului mobil constând în autovehiculul marca Opel Vectra ce figurează în evidentele fiscale ale Primariei comunei Salva aflat în proprietatea inculpatei și a popririi asupra veniturilor salariale realizate de inculpată în funcția de medic specialist pediatrie în cadrul Spitalului Orășenesc Dr. George Trifon- Năsăud în vederea recuperării prejudiciului cauzat părților civile".
Sentința Judecătoriei Cluj a fost deja atacată la Curtea de Apel Cluj atât de medicul Florea Ianul, cât și de Spitalul din Năsăud și de Firma Asirom care acoperă asigurarea de malpraxis. Conform legii, obligația la plată în solidar a despăgubirilor poate fi făcută de oricare dintre cei trei – medcul Floarea Ianul, Spitalul din Năsăud sau firma de Asigurări.
„Cum instanța nu a stabilit exact cine trebuie să plătească această sumă, familia se poate îndrepta se exemplu asupra firmei de asigurări pentru a-și recupera banii” explică juriștii.