Procurorii DNA au început o nouă anchetă în care sunt vizați membrii comisiei ANRP, care ar fi oferit despăgubiri ilegale pentru trei terenuri situate în Bistrița-Năsăud. Vizat este și un om de afaceri din Craiova și sora acestuia.
DNA instrumentează un nou dosar de corupție, care vizează posibile despăgubiri ilegale oferite de ANRP. Vizată este comisia instituției care a aprobat aceste despăgubiri, condusă de bistrițeanca Crinuța Dumitrean, anchetată și în alte dosare.
Potrivit Digi24, despăgubirile ar fi fost oferite pentru trei terenuri situate în Bistrița-Năsăud. Se pare că este vizat omul de afaceri Mihai Rotaru din Craiova și sora sa Diana Le Bomin.
În 2015, Bistrițeanul.ro a făcut publică lista cu persoanele care au primit despăgubiri pentru terenuri situate în Bistrița-Năsăud. Potrivit acesteia, cei doi au încasat peste 77 de milioane de lei pentru două terenuri cu o suprafață totală de 8 hectare.
Dosarul 16440/FF a fost soluţionat la data de 03.09.2009, prin emiterea unui titlu de despăgubire în cuantum de 47.370.400 lei, pe numele domnului Rotaru Mihai. Despăgubirile s-au acordat pentru un teren în suprafață de 4,93 ha.
Dosarul 18279/FF a fost soluţionat la data de 29.09.2009, prin emiterea unui titlu de despăgubire în cuantum de 29.508.700 lei, pe numele doamnei Le Bomin Diana. Despăgubirile s-au acordat pentru un teren în suprafață de 3,48 ha.
De asemenea, omul de afaceri Rotaru Mihai ar fi pus mâna și pe 21.356.700 de lei, drept despăgubire pentru o suprafață de teren de 2,32 de hectare. Dosarul este însă pe numele lui Popescu Sergiu Ștefan.
Mai multe despre asta AICI.
Numele lui Mihai Rotaru a mai fost legat și de fostul deputat Ioan Oltean. Acesta este acuzat că i-ar fi dat fostului deputat liberal o șpagă de 600.000 de lei. „Tranzacția” ar fi fost făcută în curtea unei biserici. Bani ar fi fost dați tocmai pentru ca deputatul Ioan Oltean să asigure acordarea unei despăgubiri, prin intermediul șefei ANRP, Crinuța Dumitrean.
UPDATE 16:00:
DNA a remis un comunicat de presă în care prezintă cele descoperite de procurori, precum și acuzațiile aduse celor audiați:
„În zilele de 03 și 29 septembrie 2009, suspecta Opre Gianina Ancuţa, în calitate de preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P.), împreună cu ceilalți suspecți - membri ai aceleiași comisii, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat, în trei dosare de despăgubiri, rapoarte de evaluare prin care trei suprafețe de teren (4,93 ha, 3,48 ha și 2,32 ha) situate în municipiul Bistrița au fost evaluate la 47.370.400 lei, 29.507.700 lei și 21.356.700 lei (în total 98.234.800 lei), sume ce au fost acordate drept despăgubire suspecților Rotaru Mihai, Le Bomin Diana și unei alte persoane, beneficiari ai drepturilor litigioase.
Terenurile respective au fost supraevaluate de către suspecții Vîţă Gheorghe, Papasteri Mihai și Nuţiu Emil, în calitate de evaluatori desemnați de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, cu sumele de 39.475.330 lei, 24.006.584 lei și 14.929.906 lei (în total 78.411.820 lei), ce reprezintă un prejudiciu în dauna bugetului de stat concomitent cu obţinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoanele beneficiare ale sumelor de bani.
Concret, cei trei evaluatori au întocmit rapoartele respective cu nerespectarea prevederilor legale și a Standardelor Internaționale de Evaluare, prin selectarea unor comparabile neconforme (nu au comparat terenuri similare), unele puse la dispoziţie chiar de suspecții - beneficiari ai despăgubirilor, prin luarea în considerare a amplasamentului imobilului doar în baza indicaţiilor beneficiarului și fără a efectua verificările necesare referitoare la solicitarea, de la autorităţile şi instituţiile prevăzute expres în lege, a informaţiilor privind tranzacţii cu proprietăţi imobiliare.”
Funcționarii care au fost în spatele acestei supraevaluări, precum și cei care au beneficiat de despăgubiri sunt acuzați de procurori de abuz în serviciu sau complicitate la abuz în serviciu în formă continuată,