Deși nu au reușit să finalizeze decât 12% din lucrările pentru modernizarea rețelei de apă și canal pe Valea Someșului, cele două firme au contestat anularea licitației, după ce Aquabisul, sătul să tot aștepte ca lucrurile să evolueze a anulat contractul, fiind în pericol să piardă finanțarea de 62 milioane de lei din fonduri europene.
„Din cele șapte contracte de lucrări pe POS Mediu, avem finalizate sau aproape finalizate șase. Avem problema mult discutată în CL șase, contract care a fost reziliat și care va fi rescos la achiziție publică în această iarnă. Contractul va fi împărțit în patru loturi, fazat pe următorul exercițiu financiar 2014-2020. Bucuria mea este că nu pierdem finanțarea și că vom putea duce la final și celelalte lucrări. El va trebui finalizat până la sfârșitul anului 2016. S-a executat 12 % din contract de către vechea firmă care avut contract un an și jumătate. Licitația va avea loc în această iarnă, iar din primăvară, de cum ne dă voie timpul, vom începe să lucrăm în teren", explica într-o întâlnire cu presa președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, la începutul acestei luni.
Despre problemele care sunt pe Valea Someșului, conducerea Consiliului Județean a mai adus în atenția presei situația de acolo de mai multe ori. În 2013 Aquabis a licitat contractul numărul șase privind extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare în localitățile Salva, Năsăud, Sîngeorz-Băi și Maieru, dar și partea de aducțiune a apei potabile pentru Rebra, Năsăud și Maieru.
Contractul prevedea execuția de lucrări pentru extinderea și reabilitarea a 30,1 km de rețele de canalizare și apă uzată, construirea unor stații de pompare și reabilitarea și extinderea a 37 km de rețele de distribuție apei.
La licitație au participat 16 firme care s-au bătut pentru cei 62,7 milioane de lei, însă cea mai mică oferta fost a firmelor Cartel Bau SA din Cluj-Napoca și General Construct SA, la circa 60 la sută din valoarea estimată, adică 37 milioane de lei.
Suma s-a dovedit a fi totalmente insuficientă pentru realizarea acestor lucrări, așa că, conform autorităților județene și conducerii regiei de apă, cele două firme nu au reușit să execute decât doar 12% din lucrare.
Sătui să tot aștepte și la un pas să piardă finanțarea europeană, conducerea Aquabis a decis să anuleze licitația și să reia procedurile.
Din fericire, negocierile au avut rezultate și județul nostru nu va pierde finanțarea europeană pentru acest proiect. Condiția este însă să finalizeze întreaga investiție până în 31 decembrie 2016.
Supărate că s-au ales cu contractul reziliat, cele două firme au contestat la Tribunalul Bistrița-Năsăud decizia Aquabisului săptămâna trecută și deocamdată nu a fost stabilit un prim termen de judecată în acest dosar.
Totuși, directorul Aquabis, Ion Șandru spune că noua licitație va merge mai departe, altfel banii vor fi pierduți și mii de oameni vor rămâne fără apă și canalizare.