Prăjiturile care au luat naștere pe pământ italian sunt de-a dreptul spectaculoase! Nu este de mirare faptul că italienii au dus cu ei în America și în alte țări ale lumii faimoasele rețete care te fac să uiți de diete și calorii. Prăjiturile pe care le savurau cu plăcere până și cei mai mari capi ai mafiei au ajuns luna trecută la Bistrița!
Cu siguranță vi-l amintiți pe Tony Soprano, actorul principal din Clanul Soprano, serialul care a fost urmărit cu sufletul la gură preț de 10 ani până în 2007, cum se înfrupta cu un cannolo siciliano, acea prăjitură în formă de tub cu cremă pufoasă și aluat sfărâmicios.
Desertul a ajuns atât de comun, încât poate fi găsit în întreaga Europa și în SUA, asta deși nu este deloc ușor de preparat și ai nevoie de unele ingrediente pe care s-ar putea să nu le găsești în supermarketurile românești, de exemplu.
Ei bine, de luna trecută faimosul cannolo siciliano, realizat după rețeta tradițională, cu ingrediente aduse tocmai din Italia, patria sa mama, îl puteți găsi și la Bistrița, la cofetăria Monteleone de pe strada Libertății, nr. 41-43.
Cofetăria a fost deschisă luna trecută și vine să completeze o unitate de producție care funcționează în aceeași locație. Acolo sunt produse 120 de sortimente de prăjituri, produse de patiserie sau aperitive.
Unitatea de producție care va avea 80 de angajați și va exporta prăjituri în întreaga Europa și în SUA, esta a doua a lui Francesco Monteleone, un cofetar italian care provine dintr-o familie cu tradiție în această zonă. Francesco a pornit de la un mic laborator de prăjituri situat lângă Napoli și a ajuns la două fabrici, una în Italia, iar alta în România, cu aproape 200 de angajați. Pe lângă faimosul cannolo siciliano, la cofetăria Monteleone mai găsiți babba napoletano, sfogliatella napoletana sau cassata siciliana. Pentru a se asigura că rețetele sunt respectate întocmai, administratorii unității de la Bistrița aduc făina și alte ingrediente din Italia. De asemenea, la Bistrița se află și câțiva maeștri cofetari din Italia, care-i instruiesc pe angajații români.
Deși prețurile sunt puțin mai mari, Bruno Mann, asociatul lui Francesco Monteleone și administratorul unității din Bistrița spune că preferă să meargă cu prețuri peste medie și să nu strice rețetele tradiționale sau să facă rabat la calitate.
Italienii se concentrează pe export, însă nu ignoră nici piața românească, pe care vor s-o dezvolte. Cofetăria Monteleone este prezentă cu prăjiturile sale și la diverse evenimente, iar administratorii săi iau în calcul și un sistem de extindere în România bazat pe francize.