În primul rând, voluntariatul îți dă oportunitatea de a-i ajuta pe cei din jur. Punându-ți la dispoziția unei cauze timpul, talentul, creativitatea și capacitatea de muncă poți veni în ajutorul unor oameni aflați în situații neplăcute sau poți ajuta la rezolvarea unor probleme cu care societatea din care faci parte se confruntă.
Ce câștigi? Bucuria unei fapte bune. Dar totodată și ajutorul pe care ți-l dai singur. Asta pentru că nu ai cum să nu fii afectat, tu sau persoane apropiate ție, de problemele de mediu, de problemele sistemului educațional, de anumite deficiențe ale sistemul sanitar etc.
Dacă munca pe care o faci e legată si de ce studiezi cu atât mai bine. Iar dacă ești o fire mai individualistă gândește-te că voluntariatul, chiar dacă nu aduce beneficii materiale, înseamnă în primul rând ajutor pentru viitoarea ta carieră.
Prin voluntariat, cel mai rapid se dezvolta abilitatea de comunicare. Barierele ridicate de timiditate, frica de vorbit in public, greutatile intampinate in crearea unor legaturi de prietenie sunt spulberate. A voluntaria inseamna de asemenea apartententa la un grup, un grup care devine in scurt timp o familie, iar relatiile desi sunt de natura profesionala, devin si personale. Sub marea umbrela a comunicarii, socializarea joaca un al treilea rol foarte important.
Voluntariatul creeaza punti intre oameni si comunitati. Fara sa vrem, suntem nevoiti sa socializam in viata de zi cu zi pentru a putea exista. Insa voluntariatul te invata tehnici si metode de socializare astfel incat timiditatea, teama si frica sa dispara, toate acestea ajutand la crearea ta din punct de vedere profesional. Voluntariatul inseamna mai mult decat orice definitie, investitia in propria persoana. Cresti o data cu proiectul tau, iti asumi riscuri si creezi legaturi durabile. Tu te ajuti pe tine, ceea ce este comparabil cu scoala vietii. Toate situatiile care pot interveni in finalizarea proiectului de voluntariat inseamna acumularea de experienta profesionala si invatarea gestionarii crizelor de orice fel. - Diana Alexandrina Moldovan – presedinte Asociatia Impact, coordonator al proiectului Tinfo in cadrul Centrului de Tineret
Proiect TINfo s-a desfasurat sub indemnul Descopera impreuna cu noi lumea voluntariatului si a avut ca scop recrutarea de tineri bistriteni, care apoi sa se implice in proiectele din domeniul voluntariatului ale Centrului de Tineret. In cele doua intalniri ale proiectului desfasurate in 12.11. respectiv 30.11. au participat un numar de 40 de tineri .
Tinerii participanti au invatat:
Sa identifice probleme ale comunitatii, ( respectiv ale tinerilor )
Sa dezvolte solutii pe o anumita problema a comunitatii;
Sa planifice primilor pasi care vor fi facuti in viitor precum si conturarea unui plan de actiune pentru implementarea solutiilor ivite,
Comunitatea are nevoie de TINEri ! Vino in echipa voluntarilor Proiectul a fost coordonat de Centrul de Tineret Bistrita si finantat de Directia pentru Sport si Tineret Bistrita Nasaud .