Deși a doua celulă ar fi trebuit să fie gata până acum, autoritățile nu știu când va începe construcția acesteia, îngrijorător este faptul că prima celulă este deja la jumătate din capacitatea de stocare. Asta după ce s-au transportat doar parțial deșeurile istorice de la Bistrița și nicio tonă din cele de la Beclean și Sîngeorz-Băi.
Încă din primăvara anului trecut Consiliul Județean a alocat bani pentru extinderea depozitului de deșeuri de la Tărpiu, însă lucrările nu au început nici astăzi.
Conducerea firmei care administrează depozitul ecologic de la Tărpiu estimează că până acum acesta este plin în proporție de 48-50 la sută, capacitate la care s-a ajuns în ultimul an după ce au fost transportate și o parte din deșeurile istorice de la Bistrița.
Anul trecut, conducerea societății care administrează depozitul de la Tărpiu anunța, în luna ianuarie, că depozitul ecologic este deja acoperit în proporție de 20 la sută deoarece deșeurile nu sunt colectate selectiv și nu se efectuează nici reciclarea materialelor.
Un an mai târziu, depozitul ecologic este acoperit în proporție de jumătate, în ultima perioadă aici ajungând și 30.000 tone de gunoi transferate din depozitul istoric din Bistrița.
Situația este una îngrijorătoare deoarece la Bistrița mai există încă aproximativ 20.000 tone de gunoi care trebuie transportat cât mai repede la Tărpiu, după care urmează transportul celor 30.000 tone de la Beclean și mai apoi a celor 5.000 de tone de deșeuri istorice de la Sîngeorz-Băi.
Autoritățile de mediu grăbesc autoritățile locale să transporte cât mai repede aceste deșeuri și să igienizeze zonele unde au fost depozitate ani de zile ilegal.
43 milioane de euro e suma aprobată de Comisia Europeană pentru proiectul Sistem Integrat de Management al Deșeurilor Solide în județul Bistrița-Năsăud, un proiect departe de a fi bun, cu mai multe probleme decât soluții.
În următorii 20 de ani, depozitul ecologic de la Tărpiu va fi administrat de compania Vitalia, aici fiind prevăzute prin proiect construirea a patru celule de depozitare, cu o capacitate totală de 1.300.000 tone de deșeuri.
Grav este că până acum a fost construită doar prima celulă de depozitare, cu o capacitate de 300 de mii de metri cubi, care se întinde pe o suprafață de 2,62 hectare de teren.
Anul trecut, la Tărpiu ar fi trebuit să înceapă construcția celei de-a doua celule, însă acest lucru nu s-a întâmplat și cel mai probabil lucrările nu vor începe nici în acest an.
Deocamdată, până la ora publicării acestui material, Consiliul Județean nu ne-a explicat motivul pentru care nu începe construcția celei de-a doua celule și nici când aceasta ar putea începe.