Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  39 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Depozitul ecologic de la Tărpiu a fost fie prost proiectat, fie prost executat!

28/10/2016 15:39:37 Raluca NECHITI  
La această concluzie au ajuns consilierii județeni, care au constituit o comisie de analiză și control a situației depozitului ecologic de la Tărpiu. Presa a scos în evidență o serie de nereguli existente acolo, au avut loc și poluări accidentale, iar sătenii s-au revoltat de mirosul insuportabil din zonă.

Nu mai puțin de 100 de pagini are raportul întocmit de comisia de analiză și control desemnată de consilierii județeni să verifice situația existentă la depozitul ecologic de la Tărpiu.

Consilierii care au făcut parte din această comisie, conduși de vicepreședintele Ioan Țintean, alături de experți din Consiliul Județean, dar și din alte instituții, au analizat toate problemele semnalate acolo. Și acestea nu sunt deloc puține!

Vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Țintean, le-a prezentat consilierilor județeni o parte din raportul extrem de stufos și câteva dintre concluziile pe care le-a tras comisia după ce a analizat situația, timp de 60 de zile.

În urma analizei la fața locului, una dintre concluziile la care s-a ajuns a fost aceea că depozitul ecologic, respectiv prima celulă construită la Tărpiu este fie prost proiectată, fie prost executată”, fiind construită în pantă, astfel încât o parte din marginea depozitului creează serioase probleme ori de câte ori plouă, din cauza acumulării de levigat.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud este proprietarul centrului de depozitare și management al deșeurilor de la Tărpiu însă acesta este adminsitrat pentru 20 de ani de o companie privată.

Cum, în ultima perioadă, au apărut numeroase probleme, zeci de asociații și persoane fizice au cerut printr-o petiție intervenția autorităților. Ei solicitau în primul rând acoperirea și stoparea depozitării în prima celulă a depozitului ecologic a gunoaielor, din cauza proastei gestionări a acesteia”, a spus vicepreședintele CJ.

Ioan Țintean a mai precizat că „prima celulă acționează la capacitate normală, la această oră fiind acoperită în proporție de 52 %. Depozitarea totală până acum este de 1.200.000 de metri cubi. Avem o stație de compostare pentru deșeurile biodegradabile care acționează în două trepte. Aici se pot stoca până la 12.000 t de deșeuri pe an, însă nici poveste să ajungem la această valoare. Se depozitează doar undeva la 400 t... Unele investiții pe care le-am făcut trebuie să le regândim împreună, pentru că nu își mai găsesc menirea, cum este această stație de compostare și trebuie să venim în sprijinul celeilalte stații, cea de sortare, care poate prelucra și sorta 13.000 t/an dar și aici suntem deficitari, nici aici nu realizăm cantitatea de sortare”.

În plus, comisia a descoperit că, în realitate, în zona depozitului ecologic nu tot timpul miroase atât de rău, excepție făcând momentul în care au fost mutate deșeurile istorice de la Bistrița, deșeuri care au poluat aerul cu un miros înțepător după ce gunoiul a fost împrăștiat și nivelat”.

O altă mare problemă descoperită a fost... lipsa de comunicare: Am constatat din afară ce se întâmplă acolo, este un subiect tabu, ceva ce nimeni nu trebuie să știe ce se întâmplă. Asta e din lipsa de comunicare a operatorului de la groapa de gunoi, nu se comunică voit, atât cu presa cât și cu societatea civilă, iar când cei din societatea civilă vin cu propuneri acestea sunt respinse din start, pentru că noi în calitate de proprietari, beneficiari ai acestui sistem de management, nu dorim să facem public sistemul de prelucrare și depozitare. Nu e așa! Am procedat la deschiderea porților, oricine, poate merge oricând să vadă ce se întâmplă acolo pentru că se întâmplă lucruri normale, nu există miros insuportabil în permanență, au fost câteva momente, nu există nici scăpări de legivat care să ducă la alterarea calității apei pârâului Roșua și nici în urma procesării levigatului din stația de epurare nu sunt probleme care să ducă spre solicitarea închiderii acestui depozit” a mai spus vicepreședintele CJ.

Consilierul județean Ciprian Ceclan, unul dintre membri comisiei a ținut să își anunțe colegii că una dintre marile probleme ale poluării accidentale care au avut loc în vară a fost fie o greșeală de proiectare, fie una de execuție a primei celule de la groapa de la Tărpiu. Un colț este mult mai jos. Când am fost noi, avea vreo 60 cm nivelul levigatului. Dacă nu ar fi fost această problemă cred că nivelul levigatului ar fi fost de 5 cm”.

Ioan Țintean le-a spus consilierilor județeni că „trebuie să fie foarte hotărâți legat de câteva măsuri care trebuie luate de urgență acolo: când este foarte mult levigat, nu au ce face cu el și îl iau cu cisterna și îl duc înapoi și îl pun pe groapă, în acel moment apare mirosul. Există un sistem de dezumidificare care după ce îl usucă, amestecat cu niște substanțe (ciment) poate fi aruncat peste groapă ca și un fel de pământ și nu mai are calitatea aceasta nocivă pe care o are ca și lichid sau semilichid, iar o urgență este stație de sortare. Stația trebuie ajutată cu achiziționarea unui utilaj rotativ cu o sită care colectează o cantitate mult mai mare pentru că noi acum selectăm extrem de puțin și crește foarte tare cantitatea care se depozitează grosier acolo. Dacă nu se intervine și nu se aprobă o asemenea investiție, vom avea veșnic probleme aici”.

Oficial raportul comisiei urmează să fie prezentate publicului și societății civile lunea viitoare.

5108 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro