Au venit la noi în judeţ taman din Bucureşti, Argeş, Arad, Buzău, Zalău şi chiar din Spania pentru a gestiona Groapa Ecologică de la Tărpiu! Este vorba despre agenţii economici înscrişi la licitaţie, opt la număr, printre care şi reprezentanta judeţului, societatea bistriţeană URBANA.
În data de 27 iunie a avut loc la sediul Consiliului Judeţean Bistriţa – Năsăud, depunerea ofertelor de către firmele interesate să se ocupe de administrarea Depozitului Ecologic de la Tărpiu. Procedura a rămas în aer din cauza contestaţiilor, chiar dacă a fost iniţiată încă de pe vremea fostului preşedinte al CJ, Liviu Rusu, care anunţa lansarea licitaţiei pe SEAP în decembrie 2011. Potrivit contractului de achiziţie publică, obiectivul stabilit este Delegarea prin Concesionare a Gestiunii Serviciului Public de Management şi Operare a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Tărpiu, valoarea estimată a contractului fiind de 87.629.375 de lei.
În ciuda faptului că gestionarea deşeurilor prin Depozitul de la Tărpiu a devenit la începutul acestui an un subiect controversat, care a iscat scandaluri cu iz de DNA, competiţia pentru câştigarea licitaţiei este una extrem de strânsă. La start s-au aliniat opt operatori din toate colţurile ţării, chiar şi de peste hotare: S.C. HERA TRATESA SAU Spania, SC IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT SRL din Bucureşti, S.C. GIREXIM UNIVERSAL SA din Piteşti, judeţul Argeş, S.C VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU TRATAREA DEŞEURILOR S.A din Bucureşti, S.C. ASA SERVICII ECOLOGICE SRL din Arad, S.C. ECO SUD SRL din Bucureşti, S.C. RER SERVICII ECOLOGICE SRL din Buzău. Pe listă s-a în înscris şi societatea bistriţeană S.C. URBANA S.A Bistriţa, care însă apare în asociere cu S.C. SĂLAJ ECOSERV SRL din Zalău, întrucât doar într-o astfel de formulă s-a putut încadra în condiţiile impuse la întocmirea documentaţiei.
Conform procesului verbal încheiat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, la finele lunii iunie, atribuirea contractului de gestionare a Depozitului de la Tărpiu se va face prin licitaţie deschisă. Ofertele celor opt firme trec în această perioadă prin “ochiul critic” al Comisiei de Evaluare formată din Raveca Coldea – consilier pe Compartimentul Achiziţii, liberalul Stelian Dolha – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa – Năsăud şi Veronica Hasnaş – şef Serviciu Programe de Integrare Europeană – Lucrări Publice. Anunţarea firmei câştigătoare se va face cel mai probabil până la sfârşitul lunii în curs, prioritate având agentul economic care ofertează suma cea mai mică din valoarea estimată în contract.
După această licitaţie, Consiliul Judeţean B-N va demara o alta pentru desemnarea operatorului de salubritate, respectiv Serviciul Public de Precolectare, Colectare şi Transfer al Deşeurilor.
Proiectul Depozitului Ecologic de la Tărpiu este cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, valoarea eligibilă fiind de 141.709.850 lei, 98% reprezentând finanţare nerambursabilă prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi Bugetul de Stat, restul de 2% reprezentând contribuţia Beneficiarului prin bugetele Autorităţilor Locale.