Pe ultima sută de metri a sezonului de mure aceasta încă se vinde la preţuri destul de mari. Fiindcă iarna se apropie şi borcanele de dulceaţă trebuie umplute, gospodinele care vor să aibă de toate în cămară recurg la soluţii mai economice decât să cumpere de la marginea drumului sau din piaţă.
Seceta din acest an a dat peste cap toată producţia de fructe şi legume. Nici cea de mure nu face excepţie. Cu toate că este pe lista fructelor din care se face cea mai bună dulceaţă, gospodinele nu se dau în vânt să o cumpere oricât de aromată şi gustoasă ar fi.
“Este mult să dau 50 de lei, sau poate 40 dacă negociezi, pe o găleţică de mure. Dacă mai adăugăm zahărul la ce preţ ajungem? Am cumpărat murea într-un an din piaţă şi o parte era stricată aşa că mai bine o culeg eu”, mărturiseşte Elena.
Şi soţul acesteia crede la fel, chiar dacă adunatul de mure nu este întodeauna floare la ureche.
„Am fost cu nişte prieteni în pădure şi în trei ore eu am adunat nouă kilograme de mure. Într-adevăr m-am zgâriat tare şi a trebuit să stau aplecat, dar eu zic că merită mai ales că anul acesta fructele nu s-au prea făcut”, explică acesta.
Cei care o vând consideră că preţul de 30 de lei pe kilogram este unul justificat deoarece altfel nu reuşesc să îşi acopere cheltuielile. Ca să nu rămână cu murea culeasă, comerciaţii încearcă să o vândă chiar la pahar cu doi-trei lei.
“Nu mai pot lăsa la preţ, chiar dacă vin doamnele şi se tot învârt pe aici că poate-poate mai las ceva. Şi nouă ne este greu că trebuie să o aducem de departe plus că anul acesta nu s-a făcut atât de multă şi am adunat-o cu greu”, explică un vânzător din Livezile.
Cei care vând mure pot fi găsiţi atât la trecerile de cale ferată din judeţ, cât şi în piaţa Decebal şi chiar dacă murea nu prea are trecere, puţini sunt cei care acceptă să facă reduceri de preţ clienţilor.