Sigur că vorbeam în articolele anterioare despre pescuitul la copcă ,care se pretează anotimpului rece și treceam în revistă,tehnici și tactici acestui stil.
Sătul parcă de gunoaiele care decoreaza malurile apelor și a semnalelor de alarmă trase către autoritați,in sensul acesta,vreau să schimb de data aceasta peisagistica și să trec la lucruri mai frumoase in ceea ce privește pescuitul sportiv din județul nostru și sa văd din nou zămbetul pe buze a pescarilor bistrițeni. Îmi place mereu să-mi aduc aminte de prima provocare lansată pescarilor din acest juteț in urmă cu 7 ani,cănd novice fiind am reușit cu mari eforturi să organizez sub egida Asociației Pescar Sportiv București ,filiala Bistrița –Năsăud ,primul concurs de pescuit la copcă pe meleagurile bistrițene.La vremea aceea acest concurs l-am intitulat sugestiv “”Concurs amical de pescuit la copcă””.De ce amical?...pentru simplu fapt că ,mulți dintre noi ne cunoaștem de o viață in “”Sătucul””nostru.Povestea concursului amical de pescuit la copcă merge mai departe,in pofida faptului că în ultimele sezoane,condițiile meteo au fost mereu potrivnice.Parcă iernile nu mai sunt cum erau odată și mereu mă simt debusolat in ceea ce privește data de desfășurare a acestei competiții.Dar una peste alta prieteni nu ne dăm bătuți atât de ușor,astfel incât pe data de 7.feb 2017 se va desfășura ediția a VII-a a acestui concus….evident dacă condițiile meteo ,o va permite.Iata regulamentul și programul de desfășurare:
Competitia se va desfasura pe lacul Mariselu pe data de 07.02.2015
REGULAMENT DE CONCURS
Adunarea pe pista de concurs ora 09.00 & cafea
Sedinta tehnica si tragerea la sorti ora 09.30
Deplasarea pe pista de concurs ora 10.00
Distribuirea concurenților si forarea gheții ora 10.00-10.45
Începerea concursului ora 11.00
Sfârșitul concursului ora 15.00
Întocmirea clasamentului ora 15.30
Festivitatea de premiere și masa festivă ora 16.00
1.Competiția se desfașoara pe toata suprafața lacului. Zona de concurs trebuie sa aiba o adancime minimă de 1 m iar lațimea nu trebuie să fie mai mică de 25m.
2.Grosimea gheții nu trebuie sa fie mai mica DE 10 CM.
3.Competitia se va desfașura intr-o singură mansă cu o durată de 4 ore.
In caz de forța majoră (condiții meteo extreme: viscol, ger puternic, etc.) concursul este considerat valabil dacă a durat mai mult de 2 ore.
4.ARBITRAJUL, este asigurat de o echipa APS pe baza de voluntariat.
5.REGULI GENERALE
-Fiecare concurent trebuie să cunoască regulamentul de desfașurare al competiției.
-În copcă este permisă folosirea unei singure undițe sau lansete cu un singur cârlig, mormâșca sau dantinetă.
-Pescarilor le este permis să aiba pregatite pe gheață, la vedere, max. 6 undițe sau lansete de rezervă.
-Este permisă folosirea oricarui tip de momeală si nadă.
-Gaurirea gheții se va face cu freze manuale.
-Distanța între concurenți nu poate fi mai mică de 5m.
-Fiecare concurent are dreptul să pescuiască la două copci în interiorul standului.
-În timpul concursului se va păstra o atitudine decentă și civilizată, iar deplasarea pe gheață se va face astfel incât concurețtii să nu fie deranjați.
6.CÂNTARIREA
Este efectuată de 2 arbitrii cu același cântar. Orice pește este cântarit după care se trece în fișa de arbitraj și se eliberează imediat. După cântarire fișa se semnează obligatoriu de către concurent și arbitru. Se acceptă la cântarire martori dintre concurenți. Concurentul trebuie să verifice corectitudinea operațiunii de cântarire. Înscrierile se fac la mag.Fir Întins Bistrița.
Fir Întins !
Marius Rus