Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  106 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



De unde putem cumpăra noi orășenii, brânză în bărbânță și lapte acru de oaie?

31/10/2012 09:14:14  
Aflăm din presă despre reușita asociațiilor locale a crescătorilor de ovine, care au reușit să omologheze mai multe produse tradiționale. Printre ele brânza în bărbânță și laptele acru de oaie.

Produse care, ne trezesc amintiri plăcute, dar despre care copiii noștri, nu știu nimic. Oare care este blestemul care face ca, în secolul vitezei, când poți comanda ceva de la Paris și în 24-48 de ore îl poți avea acasă, aceste delicatese, nu au (sau cel puțin eu nu am găsit) un canal simplu, prin care să ajungă pe mesele noastre?

Oare dacă oierii au reușit să construiască, în vârf de munte o stână cu apă caldă, energie electrică și condiții europene, de ce nu se găsește un antreprenor care să aducă acest produs pe mesele noastre? De ce trebuie să cumpărăm brânză din țările arabe sau lapte acru din Franța, când îl avem aici la o aruncătură de băț?

Batem apa în piuă cu produse bio, eco sau mai știu cum, vândute în magazine de fițe. Jumătate dintre ele sunt fabricate la dracu-n praznic iar restul arata de la o poștă a produse procesate și răs procesate. Cred că avem o problemă serioasă în a ieși din schemele desenate de alții. Producția alimentară trebuie să fie musai industrială, căteva nuclee tradiționale trebuie păstrate, ca într-un muzeu.

Ce produc ei trebuie vândut “musai” doar la export. “Boborul”, trebuie să se aprovizioneze numai la supermarket. Supermarket care cumpără marfă numai de la marii producători. Producători încurajați de tot felul de tendințe care, preamăresc marea exploatație agricolă, fermele cu mii de animale, crescute în condiții de laborator. Produsul tradițional, care poate fi vândut aproape de locul în care este procesat, este marginalizat.

În piețe țăranii sunt prigoniți de samsari, poliție locală și amploaiații primăriilor. De acasă nu au voie să vândă, magazinele plătesc prețuri ridicole și asta din an în paști. Pentru a da bine pe sticlă, îi adunăm în orașe de 2-3 ori pe an, în acele caricaturi de târguri a produselor tradiționale. Îi îmbrăcăm în straie de sărbătoare și facem interviuri cu orășeni încântați, de gustul și calitatea acestor produse. În timp ce noi, cei fără fără rude la țară, înghițim în sec și ne uităm la diferite posturi tv în care francezi, englezi, americani, germai și unguri ne prezintă bunătăți tradiționale făcute la ei în țară, din rețete vechi de sute de ani, moștenite din tată în fiu.

La noi, televiziunea națională maimuțărește tradițiile, în caricaturi de emisiuni de tipul “Pașaport de România”, în care prezentăm micul fermiere sau proprietar de pensiuni ca pe un sălbatic care, nu știe decât să bea și să mănânce gras. În tot acest mediu, este de apreciat ambiția celor care nu renunță, în a-și realiza visul de a nu lăsa să moară produsele tradiționale locale. Întrebarea din titlu rămâne în continuare un mister.

Cristian Munthiu

Centrul Privat de Afaceri  

5264 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro