Daca pentru noi, bistritenii, sarbatoarea de Paste este legata de invierea Domnului, in alte parti, traditiile capata forme si expresii din cele mai neobisnuite. In Cehia, Ungaria si Slovacia, spre exemplu, femeile sunt batute si biciuite in prima zi de Paste.
Chiar daca, la prima vedere, este o incalcare a drepturilor femeilor, traditia biciuirii femeilor se pastreaza inca in satele din Cehia, Ungaria si Slovacia. “Bataia este necesara pentru ca femeile sa isi mentina frumusetea si sanatatea in anul urmator” cred localnicii care se arata totusi ingaduitori cand vine vorba despre nevestele lor. Barbatii (daca nu cumva ar fi mai potrivit de spus “barbarii”) arunca apa pe femei iar apoi le lovesc cu biciuri fabricate manual din crengi de salcie si impodobite la un capat cu panglici.
Daca la Bistrita, crestinii ciocnesc ouale in numele lui Hristos, in Lituania copiii se impart in perechi si fiecare isi leaga oul fiert de cel al partenerului, cu o sfoara. Jocul traditional presupune ca fiecare concurent sa-si loveasca ouale pana cand unul dintre ele se sparge. Castiga, evident, cel care are cel mai tare ou.
In Finlanda, in schimb, copiii se straduiesc sa castige niste banuti cu ocazia sarbatorilor pascale: prichineii se imbraca in cersetori si pleaca pe strazi pentru a cersi, purtand maturi in maini. In unele regiuni din Finlanda a devenit o traditie sa se aprinda focuri uriase. Traditia spune ca astfel sunt indepartate vrajitoarele care zboara intre Vinerea Mare si Duminica Pastelui.
Tot intre cele mai neobisnuite traditii de Paste se inscrie si obiceiul elvetienilor de a-si impodobi fantanile cu flori si oua vopsite. In acest fel inteleg ei sa venereze apa, foarte pretioasa in zonele uscate din Alpi.
In locuitorii din Haux (Franta), pregatesc de Paste o omleta uriasa: sunt folosite 4500 de oua pentru a gati o omleta gigant care trebuie sa hraneasca 1000 de persoane. Papara este pregatita si servita in Piata centrala a orasului.
In Spania, exista o traditie care poarta un nume usor macabru: “Dansul mortii”. Locuitorii orasului Verges organizeaza, de Paste, o parada de-a lungul strazilor orasului medieval. Acest dans incepe la miezul noptii si dureaza 3 ore.
Daca pentru Occidentali iepurasul a devenit unul dintre cele mai populare simboluri pascale, pentru australieni acesta nu se bucura de aceeasi apreciere. De-a lungul anilor, iepurii au distrus pamantul, recoltele si vegetatia din zona, asa ca australienii prefera de Paste un simbol local cu marsupiu: cangurul australian Bilby a luat locul iepurasului.
Daca, in Polonia, barbatul casei ajuta la coacerea painii traditionale de Paste, se spune ca ii albeste mustata inainte de vreme si ca aluatul se va strica iar in Germania, brazii cumparat icu prilejul sarbatorii de Craciun se aprind si se transforma in uriase torte pascale. Brazii arzand reprezinta, pentru nemti, simbolul victoriei si al primaverii care a invins zilele friguroase de iarna.
Sursa: jurnal.md