Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  81 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



De Paste, vecinii nostri isi cam bat nevestele

16/04/2012 11:09:43 Ioana BRADEA  
Daca pentru noi, bistritenii, sarbatoarea de Paste este legata de invierea Domnului, in alte parti, traditiile capata forme si expresii din cele mai neobisnuite. In Cehia, Ungaria si Slovacia, spre exemplu, femeile sunt batute si biciuite in prima zi de Paste.

Chiar daca, la prima vedere, este o incalcare a drepturilor femeilor, traditia biciuirii femeilor se pastreaza inca in satele din Cehia, Ungaria si Slovacia. “Bataia este necesara pentru ca femeile sa isi mentina frumusetea si sanatatea in anul urmator” cred localnicii care se arata totusi ingaduitori cand vine vorba despre nevestele lor. Barbatii (daca nu cumva ar fi mai potrivit de spus “barbarii”) arunca apa pe femei iar apoi le lovesc cu biciuri fabricate manual din crengi de salcie si impodobite la un capat cu panglici.

Daca la Bistrita, crestinii ciocnesc ouale in numele lui Hristos, in Lituania copiii se impart in perechi si fiecare isi leaga oul fiert de cel al partenerului, cu o sfoara. Jocul traditional presupune ca fiecare concurent sa-si loveasca ouale pana cand unul dintre ele se sparge. Castiga, evident, cel care are cel mai tare ou.

In Finlanda, in schimb, copiii se straduiesc sa castige niste banuti cu ocazia sarbatorilor pascale: prichineii se imbraca in cersetori si pleaca pe strazi pentru a cersi, purtand maturi in maini. In unele regiuni din Finlanda a devenit o traditie sa se aprinda focuri uriase. Traditia spune ca astfel sunt indepartate vrajitoarele care zboara intre Vinerea Mare si Duminica Pastelui.

Tot intre cele mai neobisnuite traditii de Paste se inscrie si obiceiul elvetienilor de a-si impodobi fantanile cu flori si oua vopsite. In acest fel inteleg ei sa venereze apa, foarte pretioasa in zonele uscate din Alpi.

In locuitorii din Haux (Franta), pregatesc de Paste o omleta uriasa: sunt folosite 4500 de oua pentru a gati o omleta gigant care trebuie sa hraneasca 1000 de persoane. Papara este pregatita si servita in Piata centrala a orasului.

In Spania, exista o traditie care poarta un nume usor macabru: “Dansul mortii”. Locuitorii orasului Verges organizeaza, de Paste, o parada de-a lungul strazilor orasului medieval. Acest dans incepe la miezul noptii si dureaza 3 ore.

Daca pentru Occidentali iepurasul a devenit unul dintre cele mai populare simboluri pascale, pentru australieni acesta nu se bucura de aceeasi apreciere. De-a lungul anilor, iepurii au distrus pamantul, recoltele si vegetatia din zona, asa ca australienii prefera de Paste un simbol local cu marsupiu: cangurul australian Bilby a luat locul iepurasului.

Daca, in Polonia, barbatul casei ajuta la coacerea painii traditionale de Paste, se spune ca ii albeste mustata inainte de vreme si ca aluatul se va strica iar in Germania, brazii cumparat icu prilejul sarbatorii de Craciun se aprind si se transforma in uriase torte pascale. Brazii arzand reprezinta, pentru nemti, simbolul victoriei si al primaverii care a invins zilele friguroase de iarna.


Sursa: jurnal.md
 

2212 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro