Pastele reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori anuale crestine, care, comemoreaza Invierea lui Iisus Hristos in a treia zi dupa rastignirea Sa din Vinerea Mare. Denumirea de Paste a ramas de la sarbatoarea evreiasca ce s-a suprapus cu Invierea Domnului Isus.
Pastile reprezinta cea mai veche sarbatoare crestina. Alaturi de ziua de duminica (sarbatoarea saptamanala a crestinilor) , Sfintele Pasti au fost sarbatorite inca din epoca apostolica. Primii crestini intelegeau prin Paste nu numai sarbatoarea Invierii, ci si pe aceea a Cinei si a Patimilor Domnului, iar uneori numai pe cea din urma. De aceea, saptamana pe care noi o numim azi Saptamana Patimilor, se numea la ei Saptamana Pastilor sau Zilele Pastilor. Cu timpul, intelesul cuvantului Paste s-a restrans numai la sarbatoarea Invierii, asa cum este inteles si astazi.
Prima data, Pastele a fost sarbatorit de catre evrei in seara dinanintea iesirii lor din Egipt, unde au fost robi 430 de ani. La acea data fiecare familie a trebuit sa sacrifice un miel, sa-l friga in intregime, iar mai apoi sa-l manance cu o paine nedospita, iar cu sangele sa unga pragul de sus si partile laterale ale usilor, pentru ca ingerul mortii sa nu intre in acea noapte in casa.
Invierea Domnului Iisus nu a fost intamplatoare odata cu sarbatoarea Pastelui la evrei. Prin moartea si invierea lui Iisus, oamenii sunt scosi din robia pacatului (sau a Imparatiei Intunericului), iar sangele care ii spala de pacate ii scapa de moartea vesnica- iadul.
Pastele se sarbatoreste la crestini in fiecare an, in prima duminica dupa prima luna noua ce apare dupa echinoctiul de primavara.