Zeci de familii din localitatea Cireşoaia au făcut o adevărată afacere din negoţul cu cireşe. Soiuri diferite, dulci, cărnoase şi zemoase, cireşele de la Cireşoaia sunt la mare căutare nu numai în ţară, dar şi în străinătate. Zeci de tone de cireşe sunt vâdute la export, în ţări precum Ungaria, Italia sau Slovenia.
"Aproximativ 90 la sută dintre locuitorii satului Cireşoaia au cireşi, e o tradiţie şi chiar o afacere", a povestit pentru Bistriţeanul.ro viceprimarul comunei Braniştea, Cornel Săsărman.
La Cireşoia fiecare familie are cireşi, unii dintre localnici având hectare întregi plantate cu astfel de pomi. În perioada în care se coc cireşele localnicii au foarte multă treabă pentru că acolo se desfăşoară o adevărată afacere când vine vorba despre vânzarea fructelor dulci.
"Sunt TIR-uri care vin la Cireşoaia şi duc în străinătate tone de cireşe. Vin TIR-uri spre exemplu din Italia şi duc chiar şi 20 de tone", a mai povestit viceprimarul Cornel Săsărman.
Localnicii sunt extrem de bucuroşi că cireşele au aşa mare trecere şi că sunt vestite chiar şi peste graniţă pentru calitatea şi gustul deosebit. Preţurile sunt negociabile şi oamenii sunt dispuşi să vândă delicioasele fructe la preţuri mult mai mici decât le dau la piaţă.
"Este o perioadă în care avem foarte mult de lucru. Sunt familii care au livezi mari şi pentru că nu se descurcă singuri angajează culegători. Vin oameni chiar şi din celălalt capăt al judeţului. Avem culegători chiar şi din Telciu spre exemplu", povesteşte viceprimarul.
Pentru o zi de lucru un culegător căştigă 60 de lei, primeşte mâncare şi chiar şi cazare dacă este nevoie.
Cireşele din Cireşoaia ajung astfel atât în pieţele din Bistriţa sau din alte oraşe româneşti, cât şi în pieţele sau supermarket-urile din străinătate.