Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  122 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



De la afaceri proprii și viața la oraș... la liniștea unei comune de munte. Cum s-au adaptat ucrainenii în Măgura Ilvei

13/03/2016 15:15:53 Bianca SARA  
De mai bine de jumătate de an, cei 9 membri ai unei familii de ucraineni numesc „acasă” o comună de munte din Bistrița-Năsăud. Familia a fugit din calea războiului și a găsit adăpost tocmai în Măgura Ilvei. Aceștia au povestit despre adaptare, despre noua limbă, despre viața simplă de la țară...

Fiecare conversație cu Svetllana Tuchalina, o ucraineancă frumoasă foc cu nu mai puțin de 7 copii, este o adevărată lecție de optimism. Psiholog de profesie, ucraineanca reușește să vadă în orice rău un bine. Mutarea în România, într-o comună de munte, unde nu cunoștea limba, cultura și obiceiurile, a privit-o ca pe un nou capitol, o nouă foaie în cartea vieții, de care se bucură ca de orice nou început, în ciuda dificultăților.

Svetllana împreună cu Andrej au sosit în Măgura Ilvei în luna septembrie a anului trecut, alături de 6 dintre cei 7 copii. Cel mai mic avea doar 7 luni și s-a născut în plin conflict, în timp ce familia încerca să se adăpostească de războiul ce pusese stăpânire pe întreaga țară.

La 6 luni distanță, pe Andrej și pe Svetllana îi găsim tot în Măgura Ilvei, bucurându-se de natură, de liniște și de o comunitate care i-a primit fără să ezite și care îi spriină în permanență.

Întreaga familie face eforturi pentru a învăța limba română, iar copiii frecventează școala din comună, întrucât din cauza faptului că mai bine de un an au fost  pe drumuri, cei mici au pierdut un an de școală.

Deși au găsit în România ceea ce țara natală nu le-a putut oferi, Svetllana recunoaște că adaptarea este grea, atât cu zona rurală, cât și cu limba și cultura.

„Până să venim în România, am trăit în Lugansk, la granița dintre Ucraina și Rusia. În Lugansk, eu și soțul meu am avut business-urile nostre: soțul avea o firmă proprie în sfera gazului, iar eu, în servicii de sănătate. Nu cu mult timp înainte să înceapă războiul, am închis sala de sport care era sub conducerea mea. În Lugansk, puteam să decidem cu ce să ne ocupăm și să ne adaptăm necesităților noastre”, precizează Svetllana.

După ce războiul a acaparat întreaga țară, familia Tuchalina s-a adăpostit pe unde a putut preț de un an, după care a venit propunerea de a se muta în România.

„Am înțeles că ăsta este doar începutul și că niciodată nu va mai fi cum a fost. Viața ne-a oferit o nouă pagină. Orice alegere pentru noi era o șansă egală pentru realizare, pentru că am rămas cu 7 copii și o mașină. Asta e tot ce ne-a rămas. Când ne-au propus România, ne-am gândit că nu pierdem nimic. În Măgura Ilvei sunt oameni minunați care au fost dispuși să ne ajute, iar noi am acceptat din prima”, explică ucraineanca.

Aceasta recunoaște că procesul de adaptare încă nu s-a încheiat, dar și că limba română este dificilă: „O să fiu sinceră: limba este foarte grea. Mulțumesc oamenilor care sunt în mijlocul nostru, pentru că ne-au corectat. La început ziceam „noapte bună”, în loc de „poftă bună”.

Având în vedere faptul că la nivel internațional ucrainenii nu sunt considerați refugiați, deși provin dintr-o zonă de conflict, familia Tuchalina încă nu are drept de muncă, făcându-se eforturi considerabile pentru ca acest lucru să se schimbe.

Cu toate acestea, Svetllana a avut șansa să își urmeze și în România una dintre cele mai mari pasiuni: sportul. Mai mult, aceasta a ajuns să predea ore de fitness și aerobic femeilor din comună care vor să se mențină în formă și să slăbească.

„Eu am venit în sala de fitness, am văzut stepperul, am probat, iar cei care m-au văzut acolo au vrut și ei să încerce. Așa că din prima zi am început să dau lecții de aerobic. Eu nu sunt antrenoare profesionistă, în Lugansk, am fost organizator al unei săli de sport complexe și tot timpul mă antrenam în diferite locuri. Mie îmi place mult sportul, mi se pare ușor, îl practic cu multă plăcere. Impresionant este că în Măgura Ilvei am găsit oameni cărora să le placă. Sportul este bun pentru sănătate, îți dă putere și bună dispoziție”, mai spune Svetllana. 

3348 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro