Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  48 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



De Craciun fii mai bun: Patru copii si parintii lor traiesc din alocatii si o pensie de handicap

19/12/2011 18:17:32 Augusta TINCA  
Isi duc traiul intr-o casa veche, batraneasca. Desi traiesc cu putin peste 800 de lei in fiecare luna, Elena si Grigore Carhat nu si-au neglijat niciodata cei 4 copii. Alexandru si Alexandra, frati gemeni, Cosmin si Gabriel au invatat sa fie ascultatori chiar daca nu au avut parte de jucarii sau haine ca si ceilalti copii.

Desi nu are posibilitati financiare, Elena Carhat este o mama model pentru ca nu a renuntat niciodata la copiii ei pe care ii iubeste ca ochii din cap si pentru care isi dedica tot timpul de zi cu zi. Nu lucreaza pentru ca are in permanenta grija de cei patru copiii ai sai cu varste cuprinse intre 6 - 11 ani, insa este si bolnava.

"Toata ziua lucrez prin casa, fac curatenie, mancare, spal, de toate ma ocup", spune aceasta.

Si nu numai de treburile casei. Pentru ca pe vale nu circula niciun microbuz scolar, Elena se trezeste cu noaptea in cap ca sa ii duca pe copii cu caruta la scoala si la gradinita.

"Fac cam 15-20 de minute pana in sat", ne povesteste mama.

Gabriel, in varsta de 11 ani, este elev in clasa a V-a, la Scoala Generala nr. 2 din Bistrita. Fiindca este singurul care merge la scoala in oras, Gabi este nevoit sa parcurga pe jos, in fiecare dimineata, cate 2 kilometri de pe Valea Magherusului pana in Sigmir, de unde ia microbuzul scolar pana la Bistrita. Baiatul porneste de acasa pe la 6:20 dimineata ca sa ajunga la timp. Pentru ca este cel mai mare si invata bine, copilul isi doreste de la Mos Craciun un calculator: "in fiecare an l-am rugat pe mosul sa imi aduca un calculator. Aici, la noi pe vale, mai are o vecina care l-a primit cadou de ziua ei, dar mama nu are bani sa ne ia si noua".

Baiatului ii lipsesc si hainutele pe care sa le imbrace acum ca a venit iarna. El are nevoie de o geaca mai groasa sa ii tina cald in zilele geroase.

Alexandra are doar 6 ani. Mereu plina de entuziasm, fetita ii intampina pe cei care le trec pragul casei cu zambetul ei de copil. Merge la gradinita in Sigmir, insa mama nu are posibilitatea de-ai cumpara tot ce isi doreste. Alexandra vrea "o papusa Alba ca Zapada, pentru ca imi place povestea pe care mi-a spus-o doamna educatoare. Si as vrea si o bluza". Nu are dorinte mari, nu aspira la lucruri marete, poate ca nici nu stie. Din casuta lor de pe vale, ea vede lumea cu alti ochi.

Frate geaman cu aceasta, Alexandru, a fost cel mai rasfatat dintre ei. Nu va ganditi la un rasfat cu dulciuri, bunatati sau jucarii. In primii 3 ani de la nastere, Alexandru nu a vorbit aproape deloc, s-a nascut cu deficienta de vorbire. Ingana doar cateva sunete pe care le auzea in jur. Dupa multe sedinte de logopedie, Alex a inceput sa isi revina, iar astazi este complet schimbat. Elena insa nu renunta si il duce in fiecare zi de luni, la centrul de recuperare de pe str. Toamnei.

"In fiecare luni merg la Bistrita, cu Alexandru. Luam autobuzul, pentru sedinte nu platim nimic, nici nu am avea de unde", spune mama.

Baiatul are o atractie spre animale, reale sau de jucarie. Are cateva de plastic pe care le-a primit in dar, insa "as mai vrea niste animale, pentru ca imi plac foarte mult".

Cosmin, in varsta de 8 ani, este in clasa a II-a, la Scoala Generala din Sigmir. Baiatului ii lipsesc multe lucruri... Nu isi doreste un anumit lucru de la Mos Craciun, poate pentru ca acesta l-a vizitat de prea putine ori.

Mama in schimb, ne-a spus ca toti copiii au nevoie de haine, pentru ca ei sa fie in rand cu ceilalti de varsta lor.

Grigore, capul familiei, nu a reusit sa se angajeze nicaieri. A lucrat pentru o firma de constructii mai multe luni, insa la sfarsit nu l-au mai platit. Desi a cautat un loc de munca, a fost respins in mai multe randuri pentru ca nu avea calificare.

"Lucrez cu ziua prin sat, indiferent la ce ma cheama, insa acum, in perioada asta, nu mai are nimeni de lucru pentru mine, decat foarte rar", povesteste Grigore.

Pensia lui Alexandru si alocatiile copiilor sunt singurele venituri care le intra in casa. Cu aceste sume traiesc lunar sase oameni care nu au renuntat niciodata sa spere.

Si pentru acestia vin sarbatorile de iarna, insa nu la fel de imbelsugate ca pentru cei care au posibilitati financiare.

Cei care doresc sa il ajute pe Mos Craciun sa ajunga la familia Carhat pot lua legatura cu reporterii Bistriteanul.ro la numarul de telefon 0725 531 215.

6030 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro