Un tablou inedit de vânătoare, răscolire şi răscumpărare a unei suferinţe îngropate, într-o carte bine scrisă cu un personaj care se autodramatizează cu inteligenţă, ştiinţă şi, deseori, falsă modestie – scria Emil Hurezeanu despre Marius Oprea care prezintă marţi, 28 aprilie, de la ora 17, la Bistriţa, cartea jurnalistului italian Guido Barella.
Bistriţenii sunt invitaţi marţi, 28 aprilie, de la ora 17.00, la Casa Cărţii „Nicolae Steinhardt” din Piaţa Mihai Eminescu să participe la un eveniment special şi o întâlnire cu scriitorul şi istoricul Marius Oprea.
Va fi lansată cartea În căutarea victimelor comunismului de Guido Barella, publicată în acest an la Editura Corint. Guido Barella, născut la Udine, este jurnalist la cotidianul Il Piccolo din Trieste, a avut trei mandate de consilier naţional al Asociaţiei Jurnaliştilor iar din întâlnirea sa cu Marius Oprea s-au născut deopotrivă o mare prietenie, dar şi prilejuri nenumărate de a povesti o aventură profundă, ale cărei rădăcini se află în istoria Europei şi în ticăloşia totalitarismului.
Despre volumul “În căutarea victimelor comunismului”, Emil Hurezeanu scria: "De ani întregi, Marius Oprea „sapă frate, sapă” în căutarea corpurilor delicte ale dictaturii comuniste. Ideea lui şi a prietenilor apropiaţi, cei „patru muschetari” din carte, sprijinită de fostul Procuror General militar Dan Voinea şi de noi instituţii ale statului, este că orice act de condamnare a comunismului trebuie să prezinte şi dovezi, oricât de greu, riscant, tardiv şi împotriva tentaţiilor amneziei şi amnistiei autoimunitare ar opera ele.
Cartea italianului Guido Barella care-l descoperă perplex pe Oprea în insula Amorgos, din sudul Cicladelor, cu ani în urmă, este descrierea acestui tablou inedit de vânătoare, răscolire şi răscumpărare a trecutului suferinţei îngropate. Marius Oprea este personajul central, pe care autorul îl urmăreşte şi interoghează cu admiraţie şi răbdare.
Cartea este bine scrisă, cu nervozitate chiar, fiind destinată mai ales occidentalilor de azi, neatenţi şi uituci în raport cu propriul trecut dictatorial şi, vai, tot mai „impavizi” (defectivi de reacţiile fricii) la posibile reîntruchipări. Marius Oprea se autodramatizează cu inteligenţă, ştiinţă şi, deseori, falsă modestie, dar are mereu temeiuri valabile în ceea ce ştie şi face. Sigur, nu poate fi pe placul practicanţilor acomodării. O anumită fervoare critică, chiar distructivă, îl îndepărtează de adepţii ipocriţi ai observaţiei calme…"
După întâlnirea de la Casa Cărţii, la Sinagoga din Bistriţa va fi proiectat filmul documentar regizat de Nicolae Mărgineanu şi intitulat “Patru feluri de a muri”. Filmul va fi prezentat de istoricul Marius Oprea şi preotul paroh din Nepos – Vasile Rus.