O emoţionantă poveste în imagini circulă de câteva zile pe net. E povestea unui elefant care se îndoapă de unul singur cu mere, în timp ce elefantul din faţa sa îl priveşte – la început în tăcere, apoi atragându-i atenţia mâncăciosului că în preajmă mai există cineva... Cineva care merită şi chiar îşi face treaba mai bine decât Statul Român!
Nu are decât un minut şi câteva secunde, dar se bucură de un scenario semnat de Ana Dragu şi de talentul artistic al lui Paul Mureşan de a face animaţii de excepţie. Filmul “2 Elefanţi – O poveste despre autism” a strâns deja sute de vizualizări pe Youtube şi reprezintă, practic, o încercare de a sensibiliza opinia publică în legătură cu sprijinul de care are nevoie fiecare copil cu autism pentru a învăţa să comunice mai uşor şi să se încadreze în lumea înconjurătoare.
Puteți să sprijini şi voi activitatea Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț Bistrița descărcând formularul de 2% chiar de AICI și virând 2% din impozitul pe profit către această asociaţie.
Realmente, voluntarii de la Micul Prinţ îşi fac treaba mai bine decât Statul Român care vă ia oricum impozitul. Aşa că, în loc să-l lăsaţi să se irosească în van – mai bine şi mai frumos ar fi să-l investiţi în cei care şi-au propus drept misiune să șteargă diferențele dintre tipic și atipic.
Contul în care pot fi depuşi banii rezultaţi din impozitul pe profit este RO77RNCB0038098311390001, deschis la BCR Bistriţa iar dacă vă interesează mai multe despre Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț și Revista 2 Elefanți, nu aveţi decât să accesaţi site-urile www.crra.ro și www.2elefanti.ro, sau să căutaţi cu încredere paginile lor de Facebook.
În 2013, 50 de copii cu Tulburări din Spectrul Autist şi tulburări asociate, precum şi părinţii acestora au beneficiat de servicii specifice, conform statutului.
Pentru a sărbători Ziua Internațională pentru Conştientizarea Autismului, Asociația Autism Europa a organizat o dezbatere publică prin care prezentat problema copiilor cu tulburări din spectrul autist, care nu pot beneficia de servicii stomatologice numai în alte orașe şi a cerut autorităţilor să remedieze această situaţie;
La Bistriţa s-a derulat, în intervalul mai 2013-februarie 2014, programul pilot „Desensibilizare și intervenții stomatologice la persoanele cu tulburări din spectrul autist”, soldat cu un suport de curs pe care AAE îl pune gratuit la dispoziţia medicilor stomatologi interesaţi în tratarea persoanelor cu dizabilităţi psihice. Beneficiari direcţi: 12 copii cu vârste între 3-12 ani.
Mai 2013 - Premieră naţională la Bistriţa. Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi Asociaţia Autism Europa Bistriţa au semnat două protocoale de colaborare care vizează integrarea copiilor cu autism în învăţământul de masă preşcolar şi şcolar.
Protocoalele reprezintă o consecinţă naturală a demersurilor de integrare de succes derulate în ultimii ani în judeţul Bistriţa-Năsăud, unde sunt integraţi în unităţile de învăţământ 25 de copii cu tulburări din spectrul autist. Obiectivele de bază ale colaborării sunt: sprijinirea constantă şi directă a copiilor în procesul de integrare în unităţile de învăţământ de masă preşcolar şi şcolar din judeţul Bistriţa-Năsăud; consilierea cadrelor didactice şi punerea la dispoziţie de personal coordonat de AAE în vederea procesului integrării, sprijinirea reciprocă în situaţii concrete în care sunt implicate atât cadrele didactice cât şi beneficiarii AAE; promovarea principiului egalităţii de şanse şi excluderea discriminării, într-un cadru transparent de colaborare; sprijinirea formării, perfecţionării, specializării angajaţilor direct implicaţi în procesul de integrare a acestor copii.
În ultimii 7 ani Asociaţia Autism Europa Bistriţa a integrat în învăţământul de masă preşcolar şi şcolar circa 25 de copii cu tulburări din spectrul autist, în baza diferitelor protocoale cu mai mult şcoli şi grădiniţe din judeţ, fără implicarea ISJ. Prin acest protocol se stabileşte atât un model de bună practică cât şi cadrul legal pentru a încuraja unităţile de învăţământ să integreze copii cu dizabilităţi.
Cu aceeași ocazie, într-un eveniment numit “Oraşul Albastru" a fost lansată revista “Doi Elefanți", prima revistă românească dedicată autismului, publicată cu sprijinul Consiliului Județean și al Centrul Județean pentru Cultură: www.2elefanti.ro.
Scopul este acela de a abilita părinţii, cadrele didactice şi specialiştii implicaţi în demersul de îmbunătăţire a vieţii persoanelor cu TSA, punându-le la dispoziţie gratuit informaţii de ultimă oră, studii de specialitate traduse în limba română, scale de evaluare gratuite şi tehnici de intervenţie specifice, în condiţiile unei pieţe a informaţiilor extrem de instabilă şi superficială, cu informaţii distorsionate şi, mai grav, neverificate.
Pe lângă forma tipărită, publicată şi distribuită gratuit într-un prim număr (2000 de exemplare) în clinici de neuropsihiatrie infantilă, universităţi, cabinete medicale, şcoli şi grădiniţe, centre de autism şi la cerere prin poştă, platforma www.2elefanti.ro este actualizată săptămânal prin efortul voluntar al specialiştilor Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ, cu sprijinul colaboratorilor care traduc gratuit anumite articole ştiinţifice de interes preluate din presa de specialitate.
La baza dezvoltării platformei stau dorinţa permanentă a părinţilor şi a specialiştilor de a avea acces la informaţii de calitate în limba română. Forma tipărită se adresează beneficiarilor din mediul rural, fără acces la Internet.
Iunie 2013 - Curs "Primii Pași de intervenție în autism", organizat în parteneriat cu Rotary Club Bistriţa, şi a fost susţinut de terapeuți specializați în Statele Unite ale Americii;
Printr-un proiect co-finanțat de Consiliul Județean a fost dotată sala de fizioterapie și stimulare multisenzorială și s-au efectuat 300 de ore de kinetoterapie individuală gratuită cu copiii din centru.