Postul Nașterii Domnului începe azi și recomandă creștinilor multă cumpătare în privința alimentelor, renunțarea la mâncarea „de dulce” și înlocuirea ei cu preparatele simple, lipsite de grăsimi, carne sau dulciuri. Timp de 40 de zile, până în 24 decembrie inclusiv, creștinii au șansa de a-și curăța trupul și mai ales sufletul!
Dacă în Biserica Romano-Catolicăpostul este numit „Jejunum Adventus Domini" (Postul venirii Domnului) și durează doar trei săptămâni, la creștinii ortodocși acesta durează aproape dublu – cea mai aspră zi de post pentru Sărbătoarea Crăciunului fiind 24 decembrie, ajunul Naşterii Domnului.
De-a lungul celor 40 de zile de post (care amintesc de postul lui Moise pe Muntele Sinai) este dezlegare la peşte şi preparate din peşte, la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică, dar și în câteva sărbători importante: în 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, pe 6 decembrie, de Sfântul Ierarh Nicolae, pe 13 decembrie, când este celebrat Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei și joi, 18 decembrie, când este prăznuit Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul.
Nu e cazul în aceste zile să exagerăm cu prepararea, descoperirea sau inventarea a cât mai multe și diversificate rețete de post, căci acum suntem invitați să ne abținem nu numai de la bucate, ci și de la păcate, afirmă preoții.
„Există mai multă preocupare pentru îndelunga pregătirea mâncărurilor, decât pentru ștergerea din inimă a cuvintelor și faptelor care ne-au tulburat. Atunci când la finalul postului rămâi doar cu o rețetă de post, înseamnă că avem un suflet mort în această viață...” avertizează părintele Adrian Cocoșilă pe crestinortodox.ro, adăugând că postul nu trebuie să se rezume la a schimba felurile de mâncare, ci el trebuie să aducă schimbarea mentalității, a intențiilor, a atitudinilor și a relațiilor noastre cu Dumnezeu, cu semenii și cu lumea materială...
Foto crestinortodox.ro